UIO BiH nabavlja pet novih službenih vozila za inspektore

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH krenula je u nabavku pet novih službenih vozila, a obnovom voznog parka, tvrde u ovoj instituciji, neće premašiti limit jer će dotrajali automobili završiti na dobošu.

Oglas za nabavku pet novih automobila je raspisan i za njih će biti izdvojeno 90.446 KM bez PDV-a, odnosno ukupno 105.845 maraka. To znači da će za jedan automobil, koji će koristiti inspektori, UIO u prosjeku izdvojiti 21.169 maraka, javlja Glas Srpske.

– Riječ je o automobilima srednje niže klase, koji će biti korišćeni za potrebe inspektora za izlazak na teren – kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Revizori su ranije iznijeli primjedbe na obimnost voznog parka UIO, a u najnovijem izvještaju za 2016. godinu naveli su da je ova institucija djelimično uskladila broj vozila sa onim koji je predviđen pravilnicima.

– U potpunosti smo usvojili primjedbe revizije i pristupili usklađivanju broja vozila sa važećim pravilnicima Savjeta ministara BiH i pravilnikom koji reguliše ovu oblast u UIO. Samo u 2016. godini prodali smo 23 vozila, a u pripremi je licitacija za još vozila koja su dotrajala. Već u toku ove godine imaćemo broj vozila koji je predviđen pravilnicima – kazao je Kovačević.

Pravilnicima je predviđeno da UIO ima ukupno 290 vozila, od čega 284 službena specijalizovana i šest službenih.

– UIO trenutno ima 300 vozila. Nakon licitacije koja će biti održana u ovoj godini taj broj biće smanjen na predviđeni pravilnicima o nabavci i korišćenju službenih motornih vozila – naveo je Kovačević. Ukupni troškovi za službena vozila UIO u prošloj godini iznosili su 734.110 KM.

Preporuke Kancelarija za reviziju institucija BiH je u izvještaju za 2016. godinu navela da UIO BiH treba da pregled potrošnje goriva upotpuni troškovima održavanja kako bi se dobio potpuni uvid u izdatke voznog parka.

– UIO treba internim pravilnicima da propiše obavezu dostavljanja izvještaja o korišćenju službenih vozila rukovodiocima Uprave. Preporučujemo i da UIO analizira isplativost i realne potrebe uvođenja GPS uređaja za praćenje i nadzor službenih vozila – naveli su revizori.

Možda vam se svidi

avatar