Uigrana ekipa kradljivaca sa crnim audijem ponovo na djelu? Ukraden bankomat Intesa Sanpaolo banke u Gradačcu

Za sada nepoznate osobe maskirane i naoružane automatskim puškama jučer su, oko dva sata poslije ponoći, ukrale bankomat Intesa Sanpaolo banke koji se nalazio u Ulici Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu, potvrđeno je za Oslobođenje u MUP-a Tuzlanskog kantona. Odmah nakon dojave da je u toku krađa, policijska patrola je izašla na mjesto događaja, ali su kradljivci uspjeli pobjeći.
Istraga
– U razgovoru sa direktorom poslovnice banke saznali smo da je u bankomatu bilo 37.540 KM, kazali su za pomenuti list iz policije, uz napomenu da je istraga u toku te da se intenzivno radi na rasvjetljavanju ovog događaja i pronalasku počinilaca. Inače, krađe bankomata nisu nepoznanica u našoj zemlji, a proteklih godina bilo ih je bar 10-ak zbog čega policija sumnja da se radi o organizovanoj grupi pljačkaša za kojom se traga još od 2009.
Jedna od takvih krađa, podsjeća Oslobođenje, desila se u novembru prošle godine u centru Banje Luke, gdje su lopovi bankomat Raiffeisen banke uz pomoć čeličnih sajli i automobila istrgnuli iz izloga robne kuće Boska. Tada su lopovima za “posao” trebale tačno tri minute i 46 sekundi, a snimci videonadzora pokazali su da se radi o uigranoj ekipi. Naime, kradljivci su se preko pješačke zone crnim karavanom audi A6 dovezli pred glavni ulaz u Bosku. Jedan od njih, maskiran u crnu odjeću, izašao je iz auta i krenuo prema ulazu. U nekoliko sekundi pajserom je obio vrata iza kojih se nalazio bankomat i širom ih otvorio. Za to vrijeme druga dvojica otvaraju gepek i, dok paze da im niko ne prilazi, vozač u rikverc dovozi audi pred sami ulaz u Bosku. Iz gepeka vade metalnu sajlu, koju raspetljavaju i jedan kraj kače za kuku audija, dok drugi omotavaju oko bankomata. Pošto su izvalili bankomat, utovarili su ga u audi i odvezli se bogatiji za 40-ak hiljada maraka.
Ovoj krađi prethodio je čitav niz sličnih, a slučajno ili ne, audi karavan korišten je u krađi bankomata UniCredit banke u Stanarima kod Doboja 13. avgusta 2009, te u centru Kneževa u septembru 2009. kada je u blizini policijske stanice ukraden bankomat NLB banke…
Također, bilo je i nekoliko bezuspješnih pokušaja, a jedan od njih se desio u Kotor-Varoši 24. decembra prošle godine. Tada je, naime, policija omela kradljivce koji su pokušali ukrasti bankomat NLB Razvojne banke u tom mjestu, a oni su tokom bijega pucali na policiju. Pukom srećom tada niko nije povrijeđen.
Alarm i bijeg
Podsjetimo, četvorica maskiranih lopova su oko dva i po sata iza ponoći uz pomoć crnog audija A6 karavan i sajle iščupala bankomat. Kamere su snimile kako su kradljivci parkirali vozilo ispred banke, razbili stakleni portal i čeličnom sajlom zavezali bankomat. Kada su razbili stakla, aktivirao se alarm, te se policija uputila prema banci. Čim su uočili policijsku patrolu, jedan od kradljivaca je zapucao iz automatske puške, nakon čega su svi sjeli u vozilo i krenuli da bježe. Vukli su bankomat 300 metara, sve dok nije pukla sajla. Bankomat je ostao na cesti, a četvorka u audiju je pobjegla u pravcu Teslića.
(Kakanj-X /Oslobođenje/Autorica: Lejla Sofradžija)

Comments are closed.