Uhapšen oficir Oružanih snaga BiH zbog korupcije

Po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, na području Sarajeva, lišili su slobode Ramiza Mićivoda (1969.) aktivnu djelatnu vojnu osobu OS BiH u činu pukovnika. Osumnjičeni je lišen slobode u okviru predmeta na kojem rade Tužiteljstvo BiH i SIPA a odnosi se na kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.

On se tereti da je, u svojstu aktivnog pripadnika OS BiH u činu pukovnika, zloupotrijebio svoj službeni položaj i ovlaštenja, te od osoba koje se bave poljoprivredom, nezakonito tražio i dobio novac, kako bi omogućio navedenim osobama, da za svoje aktivnosti, koriste zemljište koje je u nadležnosti Oružanih snaga BiH.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni, u dva navrata, dolazeći sa svojim vozilom, izvan službenih objekata i prostorija, od navedenih osoba tražio i primio novac, kako bi iskoristio svoj položaj i pogodovao im u korištenju navedenog vojnog zemljišta.  U predmetu je ostvarena saradnja sa bataljunom Vojne policije OS BiH, a o provedenoj aktivnosti informirano je Ministarstvo obrane BiH.Osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Možda vam se svidi

Leave A Reply