Uhapšen Budimir Bulatović: Lažni koordinator EEG-a varao firme u BiH i Srbiji

Banjalučka policija uhapsila je 44-godišnjeg Budimira Bulatovića zbog sumnja da je Gradsku upravu Grada Banja Luka i preduzeće Celeks prevarom oštetio za 563.299 maraka, piše Oslobođenje.
Provjere
Naime, Bulatović je otkriven na Međunarodnom graničnim prelazu Rača na osnovu potrage, nakon čega su ga banjalučki policajci preuzeli od službenika Granične policije BiH. Iz policije je potvrđeno da je Okružnom tužilaštvu Banja Luka 12. septembra 2014. podnesen izvještaj protiv Bulatovića zbog sumnje da je počinio poslovnu prevaru i falsifikovao isprave, te da je na taj način oštetio Gradsku upravu Grada Banja Luka za 391.166 maraka. Protiv njega podnesen je izvještaj i 18. oktobra zbog sumnje da je na isti način za 172.113 maraka oštetio preduzeće Celeks.
Bulatović se, naime, u periodu od septembra 2007. do aprila 2009. godine predstavljao kao koordinator Evropske ekspertske grupe (EEG), i tako varao direktore nekih firmi. Osim Celeksa on je prevario još nekoliko firmi.
Sa gradom Banja Luka Evropska ekspertska grupa potpisala je ugovor o saradnji i pomoći u vezi sa apliciranjem prema evropskim fondovima za četiri projekta ukupne vrijednosti 19 miliona eura. Prema tom ugovoru, grad je trebao isplatiti ukupno 760.000 eura, međutim uplatio im je 200.000 eura preko firme DEP-OT.
Čelnici Celeksa su sa Bulatovićem sklopili ugovor o učešću od 10 do 12 posto u grantu od 800.000 eura, a koje će dati Evropska komisija preko EEG-a.
Bulatović im je rekao da u roku od tri dana moraju uplatiti oko 88.000 eura da bi kasnije dobili grant od 800.000 eura. Čelnicima firme to je bilo sumnjivo te su te informacije provjerili u Evropskoj komisiji u Bruxellesu, međutim, ipak su uplatili 88.000 eura kako ne bi prekršili ugovor. Nakon provjera koje su trajele skoro dva mjeseca, iz Bruxellesa su dobili odgovor da takav čovjek kod njih ne postoji.
Izbjegavao kontakte
Konačno su se njihove sumnje potvrdile kada su počli da insistiraju da im Bulatović isplati dogovorenu sumu. On je tada počeo da izbjegava kontakt i javljanje na telefon. Nakon toga cijeli slučaj prijavljen je policiji. Nezvanično se moglo čuti da je Bulatović na isti način prevario i nekoliko preduzeća u Srbiji.
(Oslobođenje/Autor:Dragan Pavlović)
Možda vam se svidi

Comments are closed.