Ugašen kulturni časopis "Zgošća": Nije bilo novca ni tehničke podrške

Nakon dvije godine izlaska i objavljenih osam brojeva, sredinom januara ove godine na internetu je ugašen tromjesečni online časopis za promociju humanističke baštine zavičaja “Zgošća”. Razlog njegovog gašenja je nedostatak novca za objavljivanje sadržaja i otkazivanje tehničke podrške koju je protekle godine imao na jednoj od ovdašnjih platformi. Iako je u 2014. “Zgošća” iz Transfera za kulturne manifestacije i izdavačku djelatnost kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport dobila 500 KM kao podršku u radu, to ipak nije bilo dovoljno da časopis ostane u životu.

Osnivač i urednik časopisa, sarajevski novinar, genealog i publicist Raif Čehajić ističe da je u protekle dvije godine “Zgošća”, prvi online časopis za kulturu u Zeničko-dobojskom kantonu, sudeći po broju posjeta, čitanošću i javljanjima čitalaca redakaciji stekla zavidnu reputaciju, objavivši iz pera poznatih bosanskohercegovačkih novinara, kulturnih radnika i univerzitetskih profesora – uz ostalo – i desetak aktuelnih tema, isto toliko razgovora sa uglednim ovdašnjim kulturnjacima te 15-tak rodoslovlja starih bosanskohercegovačkih familija, predstavivši i desetak značajnih publikacija iz zavičajne biblioteke.

U državi u kojoj se zatvaraju najznačajnije kulturne institucije, poput Zemaljskog muzeja u Sarajevu, gašenje jednog časopisa za kulturu u Zeničko-dobojskom kantonu zbog izostanka pomoći nadležnih institucija, čini se gotovo očekivanom pojavom.

Možda vam se svidi

Comments are closed.