UG Bazen-Benat: "Bili smo odbijeni od općine Kakanj da učestvujemo u akciji Let's do it"

Povodom informacije objavljene na službenoj stranici Općine Kakanj 29.10.2014. u vezi s akcijom „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan” organizovanoj u subotu 25.10 2014. Udruženje građana „BAZEN BENAT“ saopćava:
UG „BAZEN BENAT“ ponudilo se općinskom koordinatoru akcije da učestvuje u sanaciji „katastrofalnih klizišta koja su uslijed poplava pogodila mnoga mjesta u BiH“, kako je zvaničnon kazano na press konferenciji u Sarajevu 02.10. 2014.od strane nositelja projekta UG “Ruke” iz Sarajeva i “Mozaik prijateljstva” iz Banja Luke, a u partnerstvu s vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima kao i nevladinim sektorom. Na žalost, bili smo odbijeni, jer smo željeli da određeni dio sadnica bude posađen u ulici Omera Maslića u dijelu bazena Benat, gdje su se na razdaljini od 100 metara pojavila tri klizišta izazvana velikim količinama kiše u maju ove godine. Stručnjaci kakanjske Šumarije su procijenili da svih 5 000 sadnica na teritoriji Kaknja 25. oktobra treba biti usmjereno na „klizištu“ Slapna Gora. Više od 80 klizišta zabilježeno je na prostoru općine Kakanj, u proteklih pola godine, a sve sadnice su bile usmjerene samo na Slapnu Goru!
Drugo, glede infomacije da se ekološka udruženja finansiraju od strane Općine „ posebno onih koji se prijavljuju na javne pozive Općine Kakanj i dobivaju određena sredstva, a nisu se odazvali pozivu na akciju„Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan” kako je navedeno na službenoj stranici Općine Kakanj, UG „BAZEN BENAT“ od općine do sada nije dobio ni pfening, u proteklih godinu dana od kada je formirano, a prije toga dvije godine volonterski je čistilo korito rijeke Zgošće i prostor bazena Benat, uz pomoć dobrih ljudi i kakanjskih preduzeća.

predsj. Udruženja Mirsad Bajtarević

Možda vam se svidi

Comments are closed.