Udruženje turističkih privrednika poziva građane Srbije da posjete BiH

 

Udruženje turističkih privrednika u Bosni i Hercegovini pozvalo je turiste iz Srbije da provedu godišnji odmor u Bosni i Hercegovini, navodeći da osim Sarajeva ima mnogo destinacija koje su nepravedno zapostavljene, a vrijedi ih doživjeti.

Udruženje u saopštenju poručuje da se na taj način podržava regionalni turizam i da obje zemlje mogu jedna drugoj da pomognu u trenutku kada je sektor turizma posebno pogođen pandemijom korona virusa.

Oni podsjećaju da Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, sve više privlači pažnju turista i poslovnih ljudi iz cijelog sveta i predstavlja jezgro multietičnosti i “mozaik tri religije” u samom srcu Evrope.

“Posjetiti ovaj grad znači osjetiti ljepotu Istoka i Zapada u isto vrijeme na istom mjestu. Ne treba zaboraviti i olimpijske planine – Jahorinu, Igman, Trebević, Bjelašnicu i Vlašić koje su udaljene 30 minuta od centra Sarajeva”.

Turistički potencijal BiH

Iz Udruženja turističkih privrednika u Bosni i Hercegovini turistima preporučuju Baščaršiju, Vrelo Bosne, Mostar, Blagaj – Tekiju, Travnik, Banju Luku – Kastel, Međugorje, Prokoško jezero, Plivska jezera, Nacionalni park Sutjeska, Nacionalni park Kozara, Vodopad Kravice, Unu…

Turizam je jedna od najpogođenijih grana privede tokom pandemije korona virusa, nakon što su brojne zemlje uslijed epidemioloških mjera ograničile ili u potpunosti zatvorile granice.

Za turiste iz Srbije zatvorena je još uvijek granica prema Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Svjetska turistička organizacija procjenjuje da će zbog pandemije novog korona virusa obim međunarodnog turizma ove godine pasti i do 80 posto u odnosu na 2019. te da će uslijed toga pod upitnikom biti najmanje 100 miliona radnih mjesta.

Vlade zemalja Zapadnog Balkana pozvale su domaće turiste da većinu odmora provode u zemlji i na taj način pomognu pogođeni turizam.

Možda vam se svidi

Leave A Reply