Udaren kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Općine Kakanj !

U okviru Programa obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana, danas je u Kaknju, u Ulici branilaca, na svečan način ozvaničen početak radova na izgradnji zgrade Općine Kakanj.

Prisutnima su se obratili općinski načelnik Nermin Mandra, direktorica projektantske kuće “Entasis” Zenica Vedina Babahmetović, te dr. Suvad Isaković koji je govorio u ime Konzorcija “ITC Zenica” – “Trgošped” Kakanj koji će izvoditi radove.

Nakon obraćanja, polaganjem prvih količina betona iz građevinskog miksera, označen je početak radova.

Govor načelnika čitajte klikom ovdje

Nakon decenija pružanja usluga građanima u objektu koji je vlasništvo RMU Kakanj, nakon brojnih opravdanih sugestija i kritika da stara i trošna zgrada zbog arhitektonskih barijera ne pruža mogućnost da se građanima s posebnim potrebama omogući pristup svim službama koje pružaju usluge,u godini kada će stara i trošna zgrada u kojoj se trenutno nalaze općinske službe biti predmet prodaje, Općina Kakanj poduzima strateški važan korak kako bi Kakanj u konačnici dobio zgradu Općine koja će biti prostor iz kojeg će građani Kaknja, gosti našeg grada, investitori i poduzetnici, vjerujemo, nositi najljepše dojmove.

24. aprila 2014. godine potpisan je Ugovor o izvođenju grubih građevinskih radova na izgradnji zgrade Općine Kakanj ukupne vrijednosti 2.002.755,53 KM.

Ugovor su, u prisustvu općinskog načelnika Nermina Mandre, potpisali direktor Zavoda za planiranje i izgradnju općine Kakanj Zijad Neimarlija, u svojstvu naručioca radova, i doc.dr.sci. Suvad Isaković, u ime Konzorcija “ITC Zenica” – “Trgošped” Kakanj koji će izvoditi radove.

Za početak radova određen je jedan od najznačajnijih datuma iz historije – 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan zlatnih ljiljana.

9. maj se obilježava i kao Dan Evrope.

Devetog maja 1950. godine Robert Šuman je predstavio svoj prijedlog kreiranja organizirane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao “Šumanova deklaracija” smatra se početkom formiranja organizacije koja danas nosi naziv Evropska Unija.

Naša zemlja teži članstvu u Evropskoj uniji pa možemo kazati da je početak izgradnje savremene i moderne zgrade Općine Kakanj u dosluhu sa nastojanjima da se ispune svi preduslovi kako bi u konačnici naša država pristupila Evropskoj Uniji. Među preduslovima koje treba ispuniti posebno mjesto zauzima modernizacija uprave i unapređenje kvaliteta pružanja usluga građanima. Zbog toga, ističemo važnost činjenice da gradnja zgrade Općine počinje na Dan Evrope.

Možda vam se svidi

Comments are closed.