Učesnici planinarskog pohoda pješače kanjonom Bukovice prema Bobovcu

Nakon jučerašnjeg zvaničnog i svečanog spektakularnog otvaranja Kakanjskih dana 2018 u okviru ove Kulturno-sportske manifestacije jutros u 8 sati krenuo je organizovan planinarskih pohod na stari grad Bobovac u oragnizaciji PD Bobovac u saradnji sa Muzejom Kaknja.

Naime, jutros u 8 sati sve je krenulo sa okupljanjem učesnika na benzinskoj pumpi “HIFA”. Kako se dalo primjetiti učešće u planinarskom pohodu uzela je i kakanjska omladina a što je još bitnije spomenuti na pohodu je nekoliko učesnika i iz drugih gradova, Zenice, Visokog. Učesnici su uz zajedničko druženje i razgovor prodefilovali šetnjom sa mjesta okupljanja pumpe “HIFA”, malom ulicom sve do Sahat kule.u Kaknju gdje se okupilo još pohodaša.

Uz smijeh i šalu su potom organizovano krenuli u Kraljevu Sutjesku gdje je održan čas historije za učesnike planinarskog pohoda na kraljevski grad BOBOVAC a predavač je bila kustosica Muzeja Kaknja Amra Veispahić nakon čega je uslijedilo pješaćenje kanjonom Bukovice do starog grada Bobovca.

Na času historije kojeg je održala Veispahić detaljno je objašnjena uloga Kraljevskog grada Bobovca, smještenog u brdima srednje Bosne, na području gdje graniče općine Kakanj i Vareš. Bobovac se prvi put spominje u pisanim dokumentima oko 1350.godine.

Na Bobovcu se čuvala bosanska kraljevska kruna. Tu se nalazila i kraljevska grobna kapela, u kojoj su bila sahranjena tri bosanska kralja: Stjepan Ostoja, Tvrtko II Kotromanić i Stjepan Tomaš.
Podigao ga je ban Stjepan II Kotromanić u prvoj polovini 14.stoljeća. Sjedištem bosanskih vladara ostao je od bana Stjepana II Kotromanića, preko svih bosanskih kraljeva, pa sve do prestanka bosanske samostalnosti i turskog osvajanja 1463.godine.

Možda vam se svidi

Leave A Reply