"Ućerivanje" Josipa Pejakovića u Domu kulture

Navršava se 40 godina od premijere monodrame ‘Oj živote’ bh. glumca i dramkog pisaca Josipa Pejakovića.

Obilježavajući tu godišnjicu, Pejaković 18. Aprila u Domu kulture u Kaknju sa početkom u 20h izlazi sa novom predstavom ‘Ućerivanje’, koja se može, kaže Pejaković, tretirati i kao drugi dio monodrame ‘Oj živote’.

U ekskluzivnom intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria (NAP), Pejaković je otkrio jedan odlomak iz nove predstave:
‘Kad čoek dođe u ludnicu, njegova glava je, prazna.

On tebe zaprimi sa praznom glavom, ali te ne može otpušćat ako ti je prazna glava.
On ti nešto unutra mora ućerat.
I on, kad ti nešto ućera, onda on tebe pusti’.

‘To je potpuno novi tekst. Razlika je i u ambijentu. Poznato je da je junak iz „Oj živote” bio u zatvoru u Foči. Pošto on neće da izađe iz tog zatvora, on napravi novi delikt, tako što je nasrnuo na upravnika zatvora. Ovaj ga spakuje u luđačku košulju i odvede u ludnicu na Sokolac. Junak je u stvari sada promijenio ambijent. Umjesto da je u zatvoru u Foči, on je sada u ludnici na Sokocu. U Foči je ležao nevin u zatvoru, a u ludnici na Sokocu leži pametan’ – otkrio je Pejaković za NAP.

Pejaković očekuje veliki interes za novom predstavom pa će njeno izvođenje vjerovatno biti i produženo.

Predstava “Ućerivanje” će se odigrati 18.aprila u 20h u Domu kulture u Kaknju. Cijena ulaznice je 10 KM.

JOSIP PEJAKOVIĆ

Prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo.
U Sarajevu završio Dramski studio u klasi Kaće Dorić i Josipa Lešića. Diplomirao ulogom Tuzenbaha u predstavi Tri sestre Čehova i ulogom Filtosa u Koncertu u jajetu Arbala, u režiji Kaće Dorić.
Bio stpendista Narodnog pozorišta Sarajevo u kojem je proveo svoj profesionalni radni vijek.

U svojoj plodnoj umjetničkoj karijeri ostvario je veliki broj uloga, a dobitnik je i brojnih nagrada od kojih izdvajamo neke: Zlatna kolajna na Zemunskom festivalu l974. (Oj živote), Sterijina nagrada 1977. (Omer-paša Latas), Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 1974., Nagrada ZAVNOBIH-a za životno djelo 1991., Nagrada Udruženja dramskih umjetnika BiH, kao i niza stručnih priznanja za uloge na Festivalima u Jajcu i Brčkom.
Napisao je nekoliko monodrama i filmskih scenarija, od kojih su najznačajniji: Oj živote, On meni nema Bosne, Ljudski faktor, tv-film Kuća pored puta – nagrađen na konkursu TV Sarajevo 1979.
Značajne uloge u predstavama: Kome zvona zvone, Kuća oplakana, Višnjik, Braća Karamazovi, Tri sestre, Woyzeck, Sprovod u Theresienburgu, Veliki vezir, Hasanaginica, Princip G, Balkon, Omer-paša Latas, Kralj Lear, Tvrđava, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Dugo putovanje u noć, Mortal kombajn, Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna…
Od 2001. do 2003. obavljao je dužnost direktora Drame u Narodnom pozorištu Sarajevo.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.