Učenjem ezana za sabah namaz otvorena najveća džamija na svijetu

Kamen-temeljac za najveću džamiju u modernoj Turskoj položio predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan. Džamija je napravljena na 30.000 kvadratnih metara, a posjeduje i platformu sa koje posjetioci mogu posmatrati molitve, galeriju islamske umjetnosti i muzej kao i biblioteku, piše “BiHdijaspora.net“.

Ova džamija smještena je na uzdignutom brdu Camlica na azijskoj obali Bosfora. Nova istanbulska ljepotica izgrađena je u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu.

Uporedo s džamijom, izgrađeni su i popratni objekti, kao i uređenje pejzaža i rekreacijskog parka na površini od 80-90 dunuma. Izgrađen je i tunel koji će olakšati pristup vozilima.

Glavna kupola džamije visoka je 72 metra i predstavlja 72 nacije nastanjene u Istanbulu, dok druga kupola visoka 34 metra simbolizira registracijsku oznaku tog grada. U unutrašnjosti kupole napisano je 16 Allahovih imena, a na površini od 220 metara bit će ispisana sura al-Feth.

Na upečatljivim ulaznim vratima džamije ispisani su pojedini ajeti iz sure Ali Imran.
Džamija može primiti 60.000 vjernika (oko 25.000 u unutrašnjosti, 12.500 u dvorištu te u vanjskom dvorištu oko 22.500).

U džamiji je moguće i istovremeno klanjati osam dženaza-namaza.

Iako je još uvijek u upotrebi projektni naziv Camlica džamija, taj vjerski kompleks će na dan svečanog otvorenja dobiti novi naziv, a očekuje se da ga javnosti saopći turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Možda vam se svidi

Leave A Reply