Ubojito jezero u Rusiji: Ovo je najopasnije mjesto na svijetu

Jezero Karačaj nalazi se na jugu planine Ural i najopasnije je mjesto na svijetu. Ako u blizini jezera provedete sat vremena možete primiti smrtonosnu dozu radijacije

Jezero Karačaj je zaista toliko lijepo da vam zastane dah. Ali kad shvatite da je jednako smrtonosno koliko i lijepo izgubite svu volju da mu ikad priđete blizu.

Naime, jezero se nalazi u Rusiji, na jugu planine Ural a za samo sat vremena u njegovoj blizini možete primiti smrtonosnu dozu radijacije.

Tokom četrdesetih godina prošlog stoljeća, za vrijeme Staljinove vladavine bivšim SSSR-om, ruska tajna tvornica za izradu nuklearnog oružja smjestila se u blizini.

Tvornica je napravljena za izradu plutonija za sovjetski projekt atomskih bombi. Plutonij inače ispušta alfa radijaciju a kad takve čestice uđu u naše tijelo i smjeste se u vitalnim organima, počinje zračenje iznutra koje dovodi do nesagledivih kromosomskih oštećenja.

Ovu tvornicu ruska vlast je vješto krila. Kad se ’90-ih cijela ta regija otvorila javnosti zapadni naučnici su jezero proglasili najzagađenijim mjestom na svijetu. I to ne samo jezero, već i sva okolna mjesta, vodu, zrak..

Na tom području zabilježen je veliki porast oboljelih od raka i leukemije, a puno se djece rađalo s nekom deformacijom. A kako je bilo zabranjeno spominjati radijaciju, liječnici koji su liječili te ljude nazvali su bolest ‘specijalnom bolesti’.

Stoga je cijela oblast oko jezera zatvorena za javnost. (Novovrijeme.ba)

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.