Ubojito jezero u Rusiji: Ovo je najopasnije mjesto na svijetu

0

Jezero Karačaj nalazi se na jugu planine Ural i najopasnije je mjesto na svijetu. Ako u blizini jezera provedete sat vremena možete primiti smrtonosnu dozu radijacije

Jezero Karačaj je zaista toliko lijepo da vam zastane dah. Ali kad shvatite da je jednako smrtonosno koliko i lijepo izgubite svu volju da mu ikad priđete blizu.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Naime, jezero se nalazi u Rusiji, na jugu planine Ural a za samo sat vremena u njegovoj blizini možete primiti smrtonosnu dozu radijacije.

Tokom četrdesetih godina prošlog stoljeća, za vrijeme Staljinove vladavine bivšim SSSR-om, ruska tajna tvornica za izradu nuklearnog oružja smjestila se u blizini.

Tvornica je napravljena za izradu plutonija za sovjetski projekt atomskih bombi. Plutonij inače ispušta alfa radijaciju a kad takve čestice uđu u naše tijelo i smjeste se u vitalnim organima, počinje zračenje iznutra koje dovodi do nesagledivih kromosomskih oštećenja.

Ovu tvornicu ruska vlast je vješto krila. Kad se ’90-ih cijela ta regija otvorila javnosti zapadni naučnici su jezero proglasili najzagađenijim mjestom na svijetu. I to ne samo jezero, već i sva okolna mjesta, vodu, zrak..

Na tom području zabilježen je veliki porast oboljelih od raka i leukemije, a puno se djece rađalo s nekom deformacijom. A kako je bilo zabranjeno spominjati radijaciju, liječnici koji su liječili te ljude nazvali su bolest ‘specijalnom bolesti’.

Stoga je cijela oblast oko jezera zatvorena za javnost. (Novovrijeme.ba)