23.5 C
Kakanj
Četvrtak, 13 Maja, 2021

U Visokom sve više pojedinaca otvara vlastite firme

Visoko mnogim olakšicama nudi privrednicima povoljan ambijent za pokretanje biznisa. U korist tome ide i geografski položaj poslovnih zona te blizina putnih komunikacija.

“Registrovano je 486 privrednih društava sa sjedištem u Visokom i 1.190 fizičkih lica koji samostalno obavljaju privrednu djelatnost gdje su obrtnici, trgovci i ugostitelji i druge srodne djelatnosti. Evidentan je porast privrednih društava u odnosu na 2014. godinu kada smo imali oko 390 registrovanih privrednih društava”, kaže Suada Koljenović, šefica Odsjeka za privredu u Općini Visoko.

Sve je više onih ohrabrenih podrškom lokalnih vlasti koji se odlučuju na otvaranje vlastitih firmi. Mnogi su ranije stekli iskustvo u državnim preduzećima. Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i adinistrativni odjel Općine Visoko trude se da pribave dokumentaciju privrednicima i olakšaju im, štedeći im vrijeme i radeći veći dio posla za njih, napominje Emir Džafić, direktor firme SINERGA Visoko.

Privrednu šansu prepoznala je i kompanija koja širom BiH ima oko 5.000 zaposlenih. U jednom od visočkih pogona obaraju rekorde u proizvodnji. “Praktično smo jedini proizvođač tkanine ovog obima od granice Austrije do Turske – 10-ak miliona dužnih metara površine”, kaže direktor Prevent fabrike d.o.o. Visoko Kenan Nalbantić.

Obavljaju se sve faze proizvodnje – od obrade sirovine do finalnog proizvoda, prvenstveno u oblasti autoindustrije i kućanstva. Ova kompanija izvozno je orijentisana. Zato većina njihovih problema nastaje na carini. “Carine za uvoz pređa su u BiH do tri puta veće nego pri uvozu tih istih pređa u proizvodnji tekstila unutar EU. Praktično, BiH štiti EU više nego što EU štiti samu sebe, što je paradoks”, ističe Nalbantić.

Oni koji su od osnivanja zaposleni kažu da širenje proizvodnih kapaciteta prati i unapređenje proizvodnog procesa, što im olakšava rad.

U Visokom duže od tri decenije posluje i firma koja proizvodi prehrambene proizvode i kafu. Izvoze u 27 zemalja. “Učešće inostranog prometa u ukupnom prometu za 2015. iznosilo je 35 posto. Bitno je naglasiti da smo 2015. imali promet od 45 miliona KM, što je u poređenju sa 2010. godinom kada je taj promet 17 miliona značajan i konstantan rast”, ističe Armin Hodžić, rukovodilac prodaje i marketinga Vispak, Visoko.

Iako je njihov prehrambeni asortiman širok, prepoznatljivi su po proizvodnji kafe. Zbog velike potražnje u ovoj firmi proširili su poslovne kapacitete. “Trenutno kapacitet s novim pržionikom je 1.500 kg za sat pržene kafe, odnosno 12 tona za 8 sati, a raniji je kapacitet bio 800 kg na sat vremena”, pojašnjava Samra Imamović, rukovodilac proizvodnje u Vispaku.

Visoko u budućnosti nosioce razvoja vidi u tradicionalnoj kožarsko-tekstilnoj industriji, poljoprivredno-prehrambenoj te metaloprerađivačkoj. Svi oni koji posjeduju početni kapital uz podršku općinskih vlasti od ideje do otvaranja firme ne čekaju mnogo.

Gošća Federacije plus bila je načelnica Općine Visoko Amra Babić.

federalna.ba

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO