U većem dijelu BiH saobraćaj otežan i usporen zbog snijega

U većem dijelu zemlje saobraća se otežano i usporeno zbog snijega, saopćeno je iz Auto-moto saveza u BiH.

Na dionicama cesta u južnim krajevima saobraća se po pretežito suhom kolovozu. Na cestama u višim planinskim predjelima ima ugaženoga snijega i poledice na kolovozu, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova.

Vozači se upozoravaju na jake bočne udare vjetra koji mjestimice stvaraju sniježne nanose na području zapadne i jugozapadne Bosne. Za teretna vozila i tegljače obvezna je upotreba zimske opreme na dionicama preko planinskih dijelova.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozorava se na moguće odrone kamenja i zemlje na kolovoz. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Na dionicama cesta gdje su u toku radovi prometuje se sporije pa se vozači mole za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

Zbog klizišta, potpuno je obustavljen saobraćaj na dionici M-4 Simin Han – Kalesija (u mjestu Babajići). Za vrijeme obustave, saobraćaj se preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Zbog sniježnih nanosa za sav saobraćaj zatvorena je dionica R-433 Ulog – Klanci preko prijevoja Morine. Na dionici M-18 Tuzla – Bijeljina u mjestu Požarnica, zbog klizišta saobraćaj se odvija usporeno jednom saobraćajnom trakom.

Zbog izvođenja radova na dionici M-14 Kostajnica – Dubica u mjestu Vrioci, saobraćaj je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave, saobraćaj se preusmjerava na privremenu obilaznicu u blizini.

Zbog odrona na dionici M-16 Jajce – Crna Rijeka (u mjestu Lučina), saobraćaj se odvija usporeno jednom saobraćajnom trakom.

Zbog izvođenja radova na dionici M-18 Tuzla – Bijeljina (u mjestu Seljublje), zabranjen je saobraćaj teretnih vozila preko 3,5 t.

Sporije odvijanje saobraćaj zbog radova očekivati je na:

  • M-4 Tuzla – Šićki Brod, Gračanica – Doboj (Brijesnica), Banja Luka – Čelinac (u mjestu Vrbanja)
  • M-6 Ljubuški – Čapljina,
  • M-16.2 Jablanica – Pozor (na izlazu iz Prozora)
  • M-17 u Konjicu (novi most), Doboj – Šešlije
  • R-425 Čapljina – Međugorje (Zvirovići)

Zbog radova na razminiranju terena u blizini saobraćajnice mogući su povremeni zastoji tokom dana na M-4 Doboj – Tuzla (u mjestu Stanić Rijeka).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. U skladu sa zakonskim odredbama, do 15. aprila iduće godine, na cestama u BiH, sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu.

Autor: Fena

Možda vam se svidi

Comments are closed.