U veće djelu Bosne otežan saobraćaj zbog zasnježenog kolovoza

U većem dijelu Bosne jutros se saobraća otežano, po zasnježenom kolovozu. Posebno se skreće pažnja na dionice u višim planinskim predjelima, gdje ugaženog i raskvašenog snijega ima na kolovozu.

Zahvaljujući intervencijama putne operative, prohodnost većine puteva je dobra i za sada nema zabrana saobraćanja za neku od kategorija vozila.

Dodatne poteškoće vozačima u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni pričinjava jak vjetar.

U Hercegovini se vozi po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu.

Zbog učestalih odrona posebno se skreće pažnja na puteve: Bugojno-Novi Travnik, Sarajevo-Foča, Jajce-Banja Luka i Brod na Drini-GP Hum.

Na autoputu A1 na dionici Zenica-Tarčin, kolovoz je mokar, dok se na dionici A-1 Zvirovići-Bijača vozi po pretežno suhom kolovozu.

Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Na graničnim prijelazima za sada nema dužih zadržavanja.
RADOVI

MAGISTRALNI PUTEVI
M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Simin Han-Kalesija (u Babajićima) saobraćaj se odvija dvosmjerno, uz ograničenje brzine.
M-6.1
Kružni tok na ulazu u Široki Brijeg, na raskrsnici magistralnog s regionalnim putem, zbog sanacionih radova, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.
M-16
Jajce Banja Luka (lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-16.2
Prozor-Jablanica, (na izlazu iz Prozora, u dužini od 1 km) u toku su sanacioni radovi, pa se saobraća naizmjenično. Također, zbog ulegnuća kolovoza u blizini Jablanice, usporeno je saobraćanje.
M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati.
M-18
Tuzla-Bijeljina-u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

REGIONALNI PUTEVI
R-419 Mihalji-Blidinje- zbog snježnih nanosa, obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila iznad 3,5 tona ukupne mase.
R-413a Travnik-Galica, zbog snježnih lavina potpuno je obustavljen saobraćaj.
R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).
R-418b Konjic-Buturović Polje (Jezerine) zbog klizišta potpuno je obustavljen saobraćaj. Saobraćaj prema Buturović Polju odvija se putem iz Čelebića preko novog mosta.

Možda vam se svidi

Comments are closed.