U toku radovi na rekonstrukciji i adaptaciji prostorija u kojima će biti smješten kakanjski muzej

Kakanj je grad koji se ponosi svojim kulturno-historijskim znamenitostima i  činjenicom da su historičari na ovim prostorima locirali kolijevku srednjovjekovne Bosne. No, sa posebnim žalom u Kaknju se ističe činjenica da grad u kojem je pronađen čuveni Zgošćanski stećak nema svoj muzej.

Ali sve dolazi na svoje, pa će tako građani Kaknja, koji su prepoznatljivi po svom zavičajnom ponosu, uskoro, nakon decenija čekanja, dobiti svoj muzej.

U toku su aktivnosti na rekonstrukciji i adaptaciji prostorija Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj u kojima će biti smještene muzejske postavke.

muzej radovi 3

Proteklih nekoliko godina bilo je različitih promišljanja u vezi muzeja, ali nije bilo konkretnih poduhvata. Konkretne aktivnosti poduzete su tokom 2013. godine kada je započela izrada projekta muzeja.

Nakon što su okončane aktivnosti na izradi projekta koje je vodila Općina Kakanj, putem Zavoda za planiranje i izgradnju, te nakon što je odlučeno da se muzej locira u prostorijama Javne ustanove za kulturu i obrazovanje koje je do prije petnaestak dana koristio Medžlis IZ Kakanj, a koje su sada na raspolaganju obzirom da Medžlis gradi novu zgradu za svoje potrebe uz Čaršijsku džamiju, započela je detaljna i korjenita rekonstrukcija pomenutih prostorija i prilagodba potrebama budućeg muzeja.

Radovi se odvijaju intenzivnim tempom, a o temeljitosti obnove svjedoče i fotografije zabilježene u ponedjeljak 25. augusta 2014. godine.

U dvorištu ovog objekta već se nalazi lapidarij sa stećcima koji je postavljen 2010. godine, a u blizini se nalaze i tri srednje škole, osnovna škola, Dom kulture, Gradska biblioteka i Gradska galerija likovne umjetnosti, tako da će muzej biti lociran na lokaciji okupljanja i kretanja velikog broja građana, posebno mlađih naraštaja.

U kakanjskom muzeju će se čuvati i javnosti prezentirati arheološki artefakti, etnološko blago, eksponati iz historije razvoja kakanjske industrije, eksponati iz perioda NOAR-a 1941-1945. i Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995…

muzej radovi 1

Veoma vrijedne artefakte iz perioda srednjovjekovne Bosne koji su pronađeni u Kaknju trenutno čuva Muzej grada Zenice, ali će svi biti vraćeni u Kakanj nakon što se u našem gradu formira muzej.

U Zenici se nalaze artefakti pronađeni tokom arheoloških istraživanja iz 2010. godine. Radi se o prstenu od srebra, tri srebrene naušnice, četiri bronzane naušnice, četiri fragmenta kamene antike, fragmentima srednjovjekovne keramike, jednom prahistorijskom pršljenku, željeznim klinovima, te površinskoj keramici.

Istraživanja iz 2010. godine provedena na lokaciji Zgošćanske nekropole  otkrila su 13 novih stećaka koji su bili na dubini od 10 do 12 cm ispod zemlje. Ukupno je pronađeno 46 djelomično ili potpuno očuvanih skeleta, a najzanimljiviji materijalni nalaz je srebreni prsten.

[doptg id=50]

Zanimljiv je i podatak obznanjen javnosti 30. marta 2012. godine u Sarajevu. Naime, na osnovu analize materijala “orijaškog” skeleta iz groba 27 iz Zgošće i jednog od kraljevskih grobova sa Bobovca, utvrđena je vjerovatnoća od 92% da se radi o srodnicima.

Istraživanja su rezultirala i izradom replike obeliska iz Zgošće koja je postavljena u gradskoj jezgri Kaknja.

Na lokaciji Zgošćanske nekropole stećaka u Kaknju, tokom istraživanja koja su realizirana u 2012. godini, pronađeno je nekoliko veoma vrijednih artefakata. Posebnu pažnju zaslužuje srednjovjekovni pečatni prsten sa ljiljanom.

muzej radovi 3

Pronađeni su i brojni drugi artefakti: klinovi, komadi keramike, gornji dio oltarne pregrade, obod keramičke posude…

I ovi pokretni arheološki nalazi se čuvaju u Muzeju grada Zenica, ali će biti vraćeni Općini Kakanj kada se u našem gradu steknu uslovi za deponovanje ili čuvanje, odnosno do formiranja javne muzejske ustanove na području općine Kakanj.

Možda vam se svidi

Comments are closed.