U toku radovi na pokrivanju zgrade sa 4 stana u naselju Varda

U naselju Varda bilježimo intenzivne radove na izgradnji stambenog objekta sa 4 stambene jedinice u koje će biti smještene socijalno ugrožene porodice Roma.

Radove  finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dok je Općina Kakanj implementator projekta.

Izvođač radova je preduzeće “Trgošped” Kakanj. Vrijednost ugovora iznosi 128.436,57 KM.

Lista korisnika ova 4 stana je već sačinjena i verificirana. Prema listi, ova 4 stana će koristiti Ramić Hašim, Ramić Avdo, Agić Juso i Ramić Džemal, svi trenutno nastanjeni na Vardi.

Stanovi će korisnicima biti dodijeljeni na korištenje, dok će vlasnik stanova biti Općina Kakanj.

U svrhu stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih porodica Roma početkom 2014. godine je izgrađena i useljena zgrada sa 12 stanova.

U Kaknju će uskoro početi i izgradnja još 8 stambenih jedinica za socijalno ugrožene porodice Roma. Izgradnju će finansirati Humanitarna organizacija “Hilfswerk” Austrija.

Izgradnjom novih stambenih jedinica stvaraju se preduslovi za rušenje bespravno izgrađenih i za život neuslovnih objekata u naselju Varda čime ovo naselje korak po korak poprima novi izgled.

Značajna novčana sredstva koja su došla u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja u naselju Varda, te nastojanja da se ova lokacija urbanizira i uredi, što su donatori prepoznali, te u konačnici uvrstili Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome.

Možda vam se svidi

Comments are closed.