U susret Danu rudara: „Dobar dan BiH“ na Kakanjskom površinskom kopu

Danas u programu Hayat TV u okviru emisije „Dobar dan BiH“ u 17h, gledaoci će moći pogledati specijalnu petnaestominutnu reportažu posvećenu Danu rudara. Reportaža je snimljena na površinskom kopu Vrtlište u Kaknju.

„Kroz emisiju „Dobar dan BiH“ svakodnevno obrađujemo ljudske priče i sudbine koje, nesumnjivo, inspirišu druge, ili pak predstavljaju poslove, ideje i priče koje nemamo priliku svakodnevno čuti. Biti rudar je izuzetno težak i častan posao, a pričati i prezentirati rudarske priče za naš format emisije je izazov, ali i svojevrsna obaveza da krajnjim konzumentima, našim gledaocima pokažemo ko su ljudi koji svakog dana sa lampom u rukama, šljemom na glavi i nevjerovatnom hrabrošću ulaze pod zemlju da pošteno zarade plate.“ – kaže urednica i voditeljica emisije „Dobar dan BiH“.

Reportažu je pripremio Emerin Ahmetašević, Kakanjac koji je i sam vezan za kakanjski rudnik, obzirom da je njegov djed bio kakanjski rudar. Ahmetaševiću nije prvi put da u Kaknju rade rudarske priče, nerijetko silazeći u dubinu kakanjske jame Begići.

„Svaki put kada neko spomene rudare, rudarski posao i rudnike, u meni se bude posebna osjećanja. To je zbog toga što dolazim iz rudarske porodice i uvijek sam bio emotivno vezan za ovu vrstu profesije i za kakanjski rudnik. S tim u vezi sa posebnim žarom uvijek pristupam tematici koja se tiče rudnika. Tako je bilo i ovog puta kada smo dobili malo više vremena da napravimo jednu lijepu i pozitivnu priču o kakanjskim rudarima. Mnogo njih već je urađeno u podzemnoj eksploataciji, a mnogo manje na površinskoj. U dogovoru sa menadžmentom RMU Kakanj, ovog puta smo odlučiti da upravo bude površinska eksploatacija. Vjerujem da će Kakanjci, a i svi oni građani u BiH čiji su članovi porodice zaposleni u nekom od rudnika biti zadovoljni. Ovo smo radili zbog njih. „- kaže Ahmetašević

I na ovaj način Hayat TV daje svoj doprinos u obilježavanju i isticanju onoga što je vrijedno  i što zaslužuje ne samo 15 minuta TV programa, nego mnogo više. Ljudske priče su ono što nas pokreče, a takvih upravu ima u reportaži koja će biti emitovana u četvrtak 20.decembra u sklopu emisije „Dobar dan BiH“ u 17h na Hayat TV.

Hayat.ba

Možda vam se svidi

Leave A Reply