U Sarajevu 36 novozaraženih koronavirusom, niko nije na respiratoru

0

 

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

SARAJEVO, 23. septembra – Nakon analize 478 uzoraka, prikupljenih u periodu 17. do 22. septembra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 36 novozaraženih osoba koronavirusom.

 

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada njih 22, odnosno 61,11 posto, i u samoizolaciji su od ranije. U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 28 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 263.

 

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 31 osoba i sve su vitalno stabilne. Četiri pacijenta su tokom protekla 24 sata otpuštena iz Izolatorija sa hospitalizacije.

 

Od posljednjeg izvještavanja, na sreću nije bilo smrtnih ishoda, tako da je ukupan broj umrlih od posljedica infekcije koronavirusom ostao 80. Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 4.502 zaraženih osoba, od kojih je 4.159 oporavljeno od COVID infekcije.

 

U periodu od 09. do 23. septembra ove godine, naložene su 602 samoizolacije.

 

Inače, u protekla 24 sata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 337 uzoraka na prisustvo koronavirusa. Pozitivno je 49 uzoraka, od čega najveći broj u Kantonu Sarajevo 31, u Travniku pet, Zavidovićima šest, Kakanj šest te Visoko jedan.

 

Iz KCUS-a je potvrđeno da se u izolatoriju na Podhrastovima trenutno na bolničkom liječenju nalazi 31 bolesnik, od čega je šest teških slučajeva u intenzivnoj njezi.