U prošloj godini registrovano 768 oboljelih od tuberkuloze

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH saopšteno je da se trend smanjenja broja oboljelih od tuberkuloze u BiH nastavlja, što je rezultat višegodišnje podrške Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, kao i sprovođenje programa kontrole tuberkuloze u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu.

Svjetski dan tuberkuloze, 24. mart, obilježava se s ciljem podizanja javne svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu zaštitu i ekonomiju i o potrebi jačanja napora u pravcu okončanja globalne epidemije.

Ove godine tema Svjetskog dana tuberkuloze je “Vrijeme je!” i stavlja akcenat na hitno djelovanje ka ispunjavanju obaveza koje su preuzeli svjetski lideri, a koje se odnose na povećanje pristupa prevenciji i liječenju.

Povodom Svjetskog dana tuberkuloze, SZO apeluje na vlade, ugrožene zajednice, organizacije civilnog društva, pružaoce zdravstvenih usluga i lokalne i međunarodne partnere da ujedine snage pod motom “Pronađimo i izliječimo sve – okončajmo tuberkulozu” kako bi svako dobio potrebne usluge.

Procjenjuje se da je od 2000. godine, zahvaljujući globalnim akcijama za borbu protiv tuberkuloze, spašeno 54 miliona života, a stopa smrtnosti od tuberkuloze smanjena za 42 posto.

Ipak, tuberkuloza je i dalje najsmrtonosnija zarazna bolest u svijetu.

Svaki dan skoro 4.500 života bude izgubljeno zbog tuberkuloze, a 30.000 ljudi oboli od ove bolesti, koja je izlječiva i može se spriječiti prevencijom, navodi se u saopštenju.

Svjetski dan tuberkuloze, 24. mart, ustanovljen je kao znak sjećanja na objavu doktora Roberta Koha iz 1882. godine o otkriću bakterije koja uzrokuje tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnostikovanju i liječenju ove bolesti, prenosi “Srna”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply