U potrazi za istinom: Otac koji je pismom preminulom sinu dirnuo svijet

0

Sedmogodišnji Zane Gbangbola umro je prošle godine u svom domu u britanskom gradu Surreyu tijekom velikih poplava. Dječačić je završio u bolnici od trovanja toksičnim parama, gdje je kasnije i preminuo od srčanog zastoja. I njegovi roditelji su se otrovali tijekom ispumpavanja vode iz podruma, otac mu je završio i u kolicima.

Iako su liječnici tvrdili da je dječak umro od trovanja ugljičnim monoksidom, njegovi roditelji su uvjereni da se ipak radi o trovanju hidrogen cijanidom – plinom kojeg su koristili nacisti tijekom Holokausta, a koji je do njihove kuće došao putem podzemnih voda s obližnjeg odlagališta otpada. Liječnici su u krvi Zaneovih roditelja našli tragove upravo tog plina, no dječaka nisu testirali na hidrogen cijanid koji iz krvi nestaje za 48 sati.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zaneov otac odlučio je napisati pismo svom sinu povodom prve godišnjice njegove smrti.

‘Dok gledam tvoje igračke i mjesta na kojima si se igrao, suze mi padaju dok mi se srce lomi od praznine. Mama se svaku noć uspavljuje u suzama. Sanjam da smo ponovno zajedno i budim se sretan, no opet postanem tužan jer ti nisi tu.

Vidim tvoju četkicu za zube, tvoje cipele i tražim tebe. Ne mogu te čuti i ne mogu vratiti vrijeme.

Tvoji topli zagrljaji, poljupci i osmjesi, zvuk tvojih malenih nožica na podu kad bi nam se ujutro ubacio u krevet, sve su to sad samo uspomene.

Tako mi nedostaješ, Zane’.

Obitelj Gbangbola posljednju godinu provela je boreći se za konkretniju istragu o smrti sina nakon što je policija zaključila da u ovom slučaju nije bilo kriminalnih radnji.

Očajna obitelj traži i od Agencije za okoliš da se otkrije istina.