U potrazi za istinom: Otac koji je pismom preminulom sinu dirnuo svijet

Sedmogodišnji Zane Gbangbola umro je prošle godine u svom domu u britanskom gradu Surreyu tijekom velikih poplava. Dječačić je završio u bolnici od trovanja toksičnim parama, gdje je kasnije i preminuo od srčanog zastoja. I njegovi roditelji su se otrovali tijekom ispumpavanja vode iz podruma, otac mu je završio i u kolicima.

Iako su liječnici tvrdili da je dječak umro od trovanja ugljičnim monoksidom, njegovi roditelji su uvjereni da se ipak radi o trovanju hidrogen cijanidom – plinom kojeg su koristili nacisti tijekom Holokausta, a koji je do njihove kuće došao putem podzemnih voda s obližnjeg odlagališta otpada. Liječnici su u krvi Zaneovih roditelja našli tragove upravo tog plina, no dječaka nisu testirali na hidrogen cijanid koji iz krvi nestaje za 48 sati.

Zaneov otac odlučio je napisati pismo svom sinu povodom prve godišnjice njegove smrti.

‘Dok gledam tvoje igračke i mjesta na kojima si se igrao, suze mi padaju dok mi se srce lomi od praznine. Mama se svaku noć uspavljuje u suzama. Sanjam da smo ponovno zajedno i budim se sretan, no opet postanem tužan jer ti nisi tu.

Vidim tvoju četkicu za zube, tvoje cipele i tražim tebe. Ne mogu te čuti i ne mogu vratiti vrijeme.

Tvoji topli zagrljaji, poljupci i osmjesi, zvuk tvojih malenih nožica na podu kad bi nam se ujutro ubacio u krevet, sve su to sad samo uspomene.

Tako mi nedostaješ, Zane’.

Obitelj Gbangbola posljednju godinu provela je boreći se za konkretniju istragu o smrti sina nakon što je policija zaključila da u ovom slučaju nije bilo kriminalnih radnji.

Očajna obitelj traži i od Agencije za okoliš da se otkrije istina.

Možda vam se svidi

Comments are closed.