U ponedjeljak počinju američki predizbori u Iowi

Nakon višemjesečne kampanje, na desetke provedenih anketa, potrošenih miliona dolara, kandidati za Bijelu kuću Hillary Clinton, Bernie Sanders, Ted Cruz i Donald Trump dobit će 1. februara prvi uvid u raspoloženje birača na tradicionalnim predizborima u maloj ruralnoj američkoj državi Iowi.

To je tradicija od 1972. godine: Iowa, agrarna i politički umjerena savezna država u centalnom dijelu SAD-a, prva glasa na predizborima za stranačke predsjedničke nominacije za predsjedničku nominaciju.

Ostalih 49 država glasat će kasnije u dugom predizbornom procesu sve do juna, a zatim će svoje delegate poslati na završne nacionalne stranačke konvencije u julu na kojima će se odrediti demokratski i republikanski kandidati za predsjedničke izbore u novembru.

Iowa nije važna zbog broja delegata koji je zanemariv, tek jedan posto, nego je vrijedna simboličkoj razini jer određuje ton i tempo nastavka predizbora.

Clinton ili Sanders?

Svi pitaju hoće li će se Hillary Clinton, donedavno neupitna favoritkinja u demokratskim redovima, spotaknuti na prvom testu.

Ona je svoju kandidaturu istaknula u aprilu 2015. s imidžom “nasljednice” politika svoga supruga Billa i Baracka Obame, ali “socijalistički demokrat” iz Vermonta Bernie Sanders u međuvremenu je ozbiljno ugrozio bivšu državnu tajnicu i u Iowi je s njom gotovo izjednačen u anketama.

Sanders, koji sanja revoluciju u Washingtonu i zatvor za elitu s Wall Streeta, na svojim je mitinzima u Iowi okupio oko 40.000 ljudi. Uspjeh 1. februara dao bi mu vjetar u leđa na predizborima 9. februara u New Hampshireu.

Clinton ima neugodno iskustvo iz Iowe od prije osam godina, kada ju je iznenađujuće pobijedio Barack Obama. Mladom senatoru iz Illionisa to je bila odskočna daska za kasnije osvajanje predsjedničke nominacije, a potom i Bijele kuće.

Analitičari ovoga puta ne smatraju da bi se eventualnim Sandersovim pobjedama u Iowi i New Hampshireu stvari mogle radikalno promijeniti jer Clinton ima veliku prednost na nacionalnoj razini, ali upozoravaju kako bi se jedna dosad mirna demokratska kampanja mogla pretvoriti u “ružnu”.

Nakon Iowe i dviju država Nove Engleske (New Hampshire i Vermont) izborni kalendar se, okreće na stranu Clinton. Na red dolaze južnije države sa znantnijim udjelom afroameričkog stanovništva, koje naginje bivšoj državnoj tajnici i s većim udjelom konzervativnijih demokrata koji su također na njezinoj strani.

Trump u velikoj prednosti

Među republikanacima populist Donald Trump, koji je iznenadio sve poznavatelje političkih prilika u SAD svojom ustrajnom i tvrdokornom kampanjom, unatoč svim gafovima vodi u svim anketama javnog mišljenja od kada je prošlo ljeto objavio svoju kandidaturu.

U Iowi ima potporu od 37 posto, a njegov najbliži suparnik, 49-godišnji Ted Cruz iz Teksasa zaostaje u prosjeku osam posto. Ostali glasovi raspodijeljeni su među još 10 republikanskih kandidata, a samo jedan među njima, floridski senator Marco Rubio izgleda može računati na dvoznamenkastu podršku.

Republikanski birači u Iowi su konzervativniji, a Trump je osigurao potporu velike evangeličke zajednice u toj državi. Iako je odbio sudjelovati na posljednjem televizijskom sučeljavanju uoči izbora zbog navodne pristranosti moderatorice s televizije Fox, Trumpu to nije nimalo naštetilo. Svojim humanitarnim skupom koji je organizirao paralelno sa sučeljavanjem čak ih je uspio i zasjeniti.

“Caucus”

Predizbori u Iowi (“caucus”) prilično su drugačiji od onih u drugim država i više nalikuju na stranačka okupljanja u knjižnicama, školama, hotelima, koja tradicionalno počinju u 19 sati po mjesnom vremenu.

O kandidatima se javno razgovara, a kod republikanaca se glasanje odvija tajno. Suprotno, demokratski birači moraju javno objaviti kojeg kandidata podržavaju.

Za republikanskog kandidata mogu glasati samo registrovani republikanski birači, isto je i kod demokrata.

Odziv je tradicionalno slab. “Ljudi moraju biti fizički prisutni i sudjelovati. To im odnosi barem dva sata vremena”, rekao je profesor na sveučilištu u Iowi Steffen Schmidt.

Stanovnici Iowe i New Hampshirea, koji je sljedeći na redu, ponose se time što kandidati moraju potrošiti mjesece na druženje s biračima na lokalnoj razini u kampanji od vrata do vrata, obilazeći tradicionalne sajmove, sitne poduzetnike i obrtnike, održavajući male panele i forume, prije nego što se okrenu nepersonaliziranoj nacionalnoj pozornici.

index.hr

Možda vam se svidi

Leave A Reply