U ponedjeljak počinje nova školska godina

Nastava u novoj 2014./2015. školskoj godini u osnovnim i srednjim školama u svim kantonima u FBiH počet će u ponedjeljak, 1. septembra, osim u Hercegovačko-neretvanskom kantonu gdje je početak nastave, prema Odluci Vlade tog kantona, odgođen do 8. septembra.

Savjetnica federalnog ministra obrazovanja Leila Hamzagić- Kovačević kazala je Agenciji Fena da je izuzetak Zapadnohercegovački kanton u kojem će, prema odluci Vlade ZHK-a, nastava za učenike prvog razreda osnovne škole, za razliku od njihovih vršnjaka u ostatku BiH, početi u drugom polugodištu. Naglasila je da će u pojedinim dijelovima FBiH, koja su najviše pogođena poplavama u maju ovu godine, početak nastave biti odgođen, prilagođen uvjetima rada ili će se privremeno odvijati na drugim lokacijama.

Tako je u Zeničko-dobojskom kantonu zvanični početak školske godine 1. septembar, osim u poplavama pogođenim područjima. Odluka o datumu početka nastave u područjima koja su bila pogođena poplavama bit će donesena uskoro, nakon sastanka s izvođačima radova koji rade na sanaciji pojedinih školskih objekata.

– Zasad je izvjesno da nastava neće započeti u Maglaju i područnim školama u Nemiloj – kaže ona. U većem dijelu Posavskog kantona nastava također počinje 1. septembra. – U Orašju nastava u osnovnim i srednjim školama neće početi do daljnjeg. Odluka o početku nastave bit će donesena naknadno nakon sastanka s investitorima, koji u suradnji s kantonalnim ministarstvom obrazovanja realiziraju projekte sanacije školskih objekata – kazala je Hamzagić-Kovačević.

Dodaje da u Odžaku nastava počinje 1. septembra, ali će učenici iz područnih škola Prud, Zorice i Vojskova nastavu pohađati u drugim školama dok će nastava u Domaljevcu biti organizirana u drugoj smjeni. U Tuzlanskom kantonu nastava će početi u ponedjeljak, 1. septembra, za sve učenike osnovne i srednje škole. Učenici iz škola u kojima se zbog štete uzrokovane poplavama i klizištima neće moći izvoditi nastava pohađat će nastavu u obližnjim školama.

Hamzagić-Kovačević podsjeća da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ulaže napore da bi se posljedice poplava ublažile i odgojno-obrazovni proces što prije normalizirao te bili stvoreni uvjeti za nesmetano odvijanje nastave za sve učenike u Federaciji BiH. U tu svrhu, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je nakon poplava uvelo novi program pod nazivom “Saniranje šteta na odgojno-obrazovnim ustanovama nastalim prirodnom nesrećom”, za koji je izdvojeno milion KM.

Svrha tog programa je, kaže, pomoć kantonima koji su pretrpjeli najveće štete uzrokovane poplavama i aktiviranjem klizišta u saniranju oštećenih školskih objekata i ponovnoj uspostavi nastavnog procesa u takvim objektima. – Ministarstvo je kontinuirano prikupljalo podatke o oštećenim školskim objektima i visini štete koje su utvrdile općinske komisije i drugi nadležni organi te ih učinilo dostupnim zainteresiranim donatorima i međunarodnim organizacijama koje su izrazile spremnost da sudjeluju u projektima sanacije šteta na objektima odgojno-obrazovnih ustanova – kazala je.

Hamzagić-Kovačević ističe da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke osiguralo i 700.000 KM za program “Nabavka besplatnih udžbenika”, za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju devetogodišnje osnovno obrazovanje na području cijele Federacije BiH. Nabavka besplatnih udžbenika bit će, kaže, realizirana u suradnji s kantonalnim ministarstvima nadležnim za oblast obrazovanja.

Prema preliminarnim podacima, nije zabilježeno smanjenje broja učenika upisanih u osnovne i srednje škole u odnosu na prethodnu školsku godinu, iz Ministarstva procjenjuju da će u osnovnim školama biti oko 200.000, a u srednjim 100.000 učenika. Prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku o upisu učenika u školskoj 2013./14. godini, u Federaciji BiH bilo je 198.840 učenika osnovnih škola, a 106.056 srednjih.

(Fena)

Možda vam se svidi

Comments are closed.