U pohodu na trijumf u Andori: Baždarević izgubio jaknu, autobus jedva upalio, bh. telekomunikacijski kolaps

Fudbalski „A“ reprezentativci Bosne i Hercegovine večeras od 18:30 sati odradit će posljednji trening na Nacionalnom stadionu u Andori uoči sutrašnje utakmice petog kola kvalifikacija za EURO 2016 koji će odigrati sa autsajderom u grupi „B“.

Kako javlja reporter Anadolije iz Andorra la Velle atmosfera u bh. taboru od jučerašnjeg dolaska u jednu od najmanjih evropskih država je na zavidnom, pobjedničkom nivou, ali i sa osjetnom dozom opreza, pa i respekta spram objektivno lošeg protivnika.

Selektor Mehmed Baždarević koji će sutra debitovati na klupi BiH ne želi ništa prepustiti slučaju, te od igrača traži maksimum ozbiljnosti u pohodu na prvu pobjedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo „Francuska 2016″. Iako se još nije izjasnio o sastavu i formaciji u kojoj će BiH nastupiti izvjesno je da će to biti sa dva napadača i apsolutno ofanzivno od prvog minuta subotnjeg susreta.

Baždarević totalno posvećen utakmici

No, ono što je prethodilo utakmici navodi na oprez, barem psihološki. Koliko je selektor posvećen utakmici i konstantno razmišlja samo o duelu sa Andorom ide u prilog i činjenica da se na aerodromu u Barcelonu pojavio „samo” u odjelu. Tokom putovanja iz Sarajeva izgubio je jaknu, ali kako i sam kaže „svako zlo u tome, neka se završi sa tri boda na kontu BiH”.

Sitne nedaće bh. ekspedicije tu nisu završile. Autobus koji je sa aerodroma u Barcelonu trebao prevesti nacionalni tim BiH do 180 kilometara udaljene Andore „jedva je upalio”. Vozač je tek iz devetog puta uspio upaliti autobus, prethodno klimajući glavom i mašući rukama. Istina, od kada je upalio „mašinu” do Andorra la Velle, prijestolnice Andore nije bilo ni najmanjih problema.

Međutim, i po prelasku granice Španije i ulasku u Andoru nastale su sitne nedaće ili kako u prepoznatljivom bosanskom duhu šale mnogi rekoše „telekomunikacijski kolaps”. Naime, niti jedan od bh. operatera ne radi na teritoriju pod kontrolom mreže u Andori, pa su mobilni telefoni iz BiH van upotrebe. Spas možete naći ukoliko među brdima Pirineja u pojedinom kutku na ulici, stadionu ili nekom od brojnih hotela uhvatite signal jednog od operatera iz susjedne Španije. I tada ako želite kontaktirati Bosanca ili Hercegovca sa brojem mobilnog telefona registrovanim u BiH morate imati sreću da je isti našao djelić signala poput vas u tom trenutku.

„Bolje smo komunicirali u ratu”, zbijane su šale tokom sinoćnjeg treninga reprezentativaca BiH neposredno po dolasku u Andoru, pa je “viber” bio glavno sredstvo komunikacije, ne zbog u BiH popularni zvanog „kokuzluka”, piše specijalni izvještač Anadolije iz Andore.

Policijske patrole spremne za doček bh. navijača

Inače, po onome do sada viđenom na uglavnom pustim ulicama Andorra la Velle domaći ne očekuju ništa posebno od subotnje utakmice. Svjesni su da nemaju prevelikih šansi, ali isto tako Andorani tvrde da se njihovi igrači sigurno neće predati bez ispaljenog metka bez obzira na snagu i artiljeriju protivnika koji u svojim redovima ima svjetski moćnog napadača i kapitena Edina Džeku, genijalca u veznom redu  Miralema Pjanića, jednog od najboljih golmana jedne od najjačih liga svijeta Asmira Begovića. Euforije oko meča nema, odnosno neće je biti do subote u jutarnjim satima kada bi u Andorra la Vellu i prema posljednjim najavama trebalo stići najmanje hiljadu navijača BiH. Da se navijačka invazija sprema, lokalno stanovništvo govori, „vidi se i  sinoćnjih neuobičajenih učestalijih policijskih patrola na ulicama glavom grada Andore”,.

Utakmica kvalifikacija grupe „B” za EURO 2016 Andora – BiH igra se u subotu sa početkom u 20:45 sati. Nakon po četiri odigrana susreta BiH ima svega dva boda i mora pobijediti kako bi ostala u trci, ako ništa za treće mjesto i plasman u baraž, dok je Andora bez bodova.

 

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.