U Parizu žrijeb grupa za Eurobasket: Zmajevi čekaju imena protivnika

Žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo u košarci održat će se danas u francuskoj prijestolnici Parizu. Početak ceremonije zakazan je u 16.30 sati.

U žrijebu će se naravno naći i ime naše zemlje koja je predvođena selektorom Duškom Ivanovićem, u proteklim kvalifikacijama izborila treći uzastopni nastup na košarkaškom EURU.

Četiri zemlje domaćini

Reprezentacija BiH će prilikom žrijebanja biti u trećoj jakosnoj grupi zajedno sa selekcijama Turske, Grčke i Latvije. Napomenimo i to da u jakosne grupe određene na osnovu plasmana na prošlom Eurobasketu, održanom 2013. u Sloveniji. Tako su u najjaču su grupu svrstani evropski prvak Francuska, viceprvak Litvanija, osvajač bronze Španija, te Hrvatska koja je u Sloveniji bila četvrta.

Podsjetimo, Eurobasket 2015. trebao se održati u Ukrajini, ali je FIBA toj zemlji oduzela organizaciju zbog nesigurne političke situacije, a za nove su domaćine određene četiri zemlje Francuska, Hrvatska, Njemačka i Latvija.

Hrvatska, Njemačka i Latvija bit će domaćini po jedne grupe u prvom krugu takmičenja, dok će se završnica igrati u Francuskoj.
Završnica u Francuskoj

Određeno je da se prvenstvo igra od 5. do 20. sepembra, i to u Zagrebu, Berlinu, Rigi, Montpellieru i Lilleu.
Treba spomenuti da će delegaciju Košarkaškog saveza BiH u Parizu predstavljati generalni sekretar Harun Mahmutović i predsjednik Dino Konaković.

Jakosne grupe na žrijebanju za Eurobasket izgledaju ovako, Prva grupa: Francuska, Litvanija, Španija, Hrvatska; Druga grupa: Slovenija, Ukrajina, Srbija, Finska; Treća grupa: Grčka, Turska, Latvija, Bosna i Hercegovina; Četvrta grupa: Poljska, Belgija, Makedonija, Italija; Peta grupa: Njemačka, Izrael, Češka, Gruzija; Šesta grupa: Holandija, Rusija, Island, Estonija.

Oslobođenje

Možda vam se svidi

Comments are closed.