U ovom bh. gradu zanatska zanimanja su najpopularnija: Većina učenika već ima obezbijeđeno radno mjesto

Građevinsko-geodetska škola (GGŠ) je juče na Trgu slobode u Tuzli prezentirala svoj savremeni pristup u obrazovanju, koji provodi u oblasti zanatskih zanimanja sa ciljem njihove modernizacije i popularizacije.

Škola za obrazovanje učenika koristi moderne radionice, sa specijalnim modelima uz primejnu savremenih građevinskih materijala i alata.

Da bi imala dovoljne količine građevinskog materijala za izvođenje praktične nastave veoma je važno da škola ima podršku firmi. Juče je na trgu Slobode škola potpisala sporazume o saradni sa još četiri firme, koje se bave proizvodnjom i prodajom građevinskih materijala: Tondach BiH, Baumit, Terrasit i Austrotherm.

Ove firme će, između ostaloga, donacijom građevinskih materijala pomoći školi da obezbijedi kvalitetno izvođenje praktične nastave.

Pored ovih firmi škola već ima uspostavljenu saradnju sa određenim brojem firmi koje se bave izvođenjem građevinskim radovima ili proizvodnjom i prodajom građevinskih materijala. Škola se zahvaljuje svim partnerima na ukazanom povjerenje.

Otvorena je za saradnju sa novim firmama. Najpopularnije zanatsko zanimanje je ”Izolateri ovojnice objekta”, koje GGŠ nudi već četvrtu godini. Ovo zanimanje postoji samo u Tuzli, a nastalo je kao rezultat saradnje između GGŠ iz Tuzli i Polybau škole iz Švicarske. Za polaznike ovog zanimanja se organizira specijalna edukacija sa gostujućim profesorima iz Polybau škole iz Švicarske.

Za svaku generaciju se organizira posjeta u Švicarskoj i specijalna edukacija u njihovoj školi. Nakon završetka ovog zanimanja učenici pored diplome dobiju i certifikat Polybau škole.

Ove godine svoje obrazovanje završava prva generacija izolatera ovojnice objekta. Većina učenika već ima obezbijeđeno radno mjesto, prenosi Tuzlanski.ba.

Pored izolatera ovojnice objekata Građevinska škola nudi još 5 zanatskih zanimanja: keramičar podopolagač, zidar-fasader, armirač-betonirac, moler- farbar-soboslikar i tesar krovopokrivač.

Za učenike zanatskog zanimanja su obezbjeđene stipendije. Građevinsko-geodetska škola poziva sve učenike devetih razreda koji su u dilemi šta da upišu da sa svojim roditeljima posjete školu i da vide šta to oni nudi.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar