U opadanju vodostaji rijeka u RS:Nema opasnosti od izlijevanja

Na području Republike Srpske vodostaji rijeka su u stagnaciji ili opadanju, osim rijeke Save, gdje je u blagom porastu, izjavio je za Dnevni avaz Željko Stojanović, portparol Republičke uprave Civilne zaštite.

-Vodostaj Save u Brodu u 6.00 sati je iznosio 489 centimetara, to je daleko od 730 cm kada se uvodi redovna odbrana od poplave. Vodostaj rijeke Bosne u isto vrijeme bio je 230 centimetara i manji je za 10 centimetara u odnosu na juče. Vodostaj Vrbasa je u opadanju više od pola metra i jutros u 6.00 časova iznosio je 269 centimetara, što je 19 centimetara više od kote redovne odbrane od poplave, rekao je Stojanović.

On je naveo da su i na području Istočnog Sarajeva i opštine Foča vodostaji svih riječnih tokova u opadanju i trenutno nema opasnosti od izlijevanja.

– Ono na što je potrebno skrenuti pažnju je da je u Trebinju je neprohodan lokalni put za Velja Goru i Uvjeću zbog vodenih nanosa, a na tome se radi. S obzirom na vremensku prognozu, u narednim danima treba očekivati variranje vodostaja u Republici Srpskoj. Najbrži način da se angažuje i dobije pomoć i asistencija Republiče civilne zaštite jeste putem besplatnog poziva na broj 121, naglasio je Stojanović.

Autor: M. Ke./Avaz.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.