U odronu zemlje na kopu Dubrave poginule najmanje 3 osobe

0

Spasilačke službe tragaju za četiri osobe koje su ostale zatrpane na Površinskom kopu Dubrave usljed zemljotresa koji je u subotu oko 22.20 pogodio šire područje Tuzlanskog kantona.

Adel Šehić (27), Alem Dedić i Arif Alibašić (28) su poginuli, a Edin Herić je preživio kada se na njih obrušila zemlja na Površinskom kopu Dubrave nakon zemljotresa koji je zadesio područje Tuzlanskog kantona, javlja Avaz.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Oni su poginuli na radilištu gdje se vrši otkrivka uglja. Prema prvim informacijama, riječ je o licima koja nelegalno kopaju ugalj.

Kako saznaje Avaz, oni su u međusmjeni sa traktorom ušli na radilište gdje je otkopan ugalj i gdje je mehanizacija rudnika PK Dubrave i sa bagera, takozvanog “libero”, kupili ugalj u traktor. Tom prilikom sloj zemlje se obrušio na njih pri čemu je, kako je navedeno, zatrpan traktor i bager.

“Prema dosadašnjim saznanjima, nesreća se dogodila nakon što su određena lica došla u ugljenu etažu u kop, i to sa dva traktora. U jednom momentu došlo je do klizanja jalovinske etaže i došlo je do zatrpavanja ta dva traktora i, vjerovatno, četiri lica. Naime, čovjek koji je izbjegao nesreću kazao nam je da ih je bilo petorica. Na njih se obrušilo 4 do 5 hiljada kubika zemlje. Pokušavamo doći do zatrpanih osoba”, kazao je Duranović.

Iza dvojice poginulih ostale su supruge i maloljetna djeca.

Od ponoći na licu mjesta su pripadnici Čete za spašavanje Rudnika “Kreka”, Federalna rudarska inspekcija, pripadnici MUP-a TK i kantonalni dežurni tužilac. Do njihovih tijela nisu došli i tokom noći nisu preduzimali nikakve mjere zbog slabe vidljivosti i vrlo teškog pristupa samom radilištu.