U odronu zemlje na kopu Dubrave poginule najmanje 3 osobe

Spasilačke službe tragaju za četiri osobe koje su ostale zatrpane na Površinskom kopu Dubrave usljed zemljotresa koji je u subotu oko 22.20 pogodio šire područje Tuzlanskog kantona.

Adel Šehić (27), Alem Dedić i Arif Alibašić (28) su poginuli, a Edin Herić je preživio kada se na njih obrušila zemlja na Površinskom kopu Dubrave nakon zemljotresa koji je zadesio područje Tuzlanskog kantona, javlja Avaz.

Oni su poginuli na radilištu gdje se vrši otkrivka uglja. Prema prvim informacijama, riječ je o licima koja nelegalno kopaju ugalj.

Kako saznaje Avaz, oni su u međusmjeni sa traktorom ušli na radilište gdje je otkopan ugalj i gdje je mehanizacija rudnika PK Dubrave i sa bagera, takozvanog “libero”, kupili ugalj u traktor. Tom prilikom sloj zemlje se obrušio na njih pri čemu je, kako je navedeno, zatrpan traktor i bager.

“Prema dosadašnjim saznanjima, nesreća se dogodila nakon što su određena lica došla u ugljenu etažu u kop, i to sa dva traktora. U jednom momentu došlo je do klizanja jalovinske etaže i došlo je do zatrpavanja ta dva traktora i, vjerovatno, četiri lica. Naime, čovjek koji je izbjegao nesreću kazao nam je da ih je bilo petorica. Na njih se obrušilo 4 do 5 hiljada kubika zemlje. Pokušavamo doći do zatrpanih osoba”, kazao je Duranović.

Iza dvojice poginulih ostale su supruge i maloljetna djeca.

Od ponoći na licu mjesta su pripadnici Čete za spašavanje Rudnika “Kreka”, Federalna rudarska inspekcija, pripadnici MUP-a TK i kantonalni dežurni tužilac. Do njihovih tijela nisu došli i tokom noći nisu preduzimali nikakve mjere zbog slabe vidljivosti i vrlo teškog pristupa samom radilištu.

Možda vam se svidi

Comments are closed.