U Neretvi pronađene otrovne supstance!

Udruženje za zaštitu okoline „Zeleni-Neretva“ iz Konjica, potaknuto čestim ispuštanjem otpadnih tehnoloških voda iz industrijskih zona, uradilo je fizičko – hemijsko ispitivanje sedimenta korita rijeke Neretve.

Tome doprinosi činjenica da je Neretva rijeka brzog toka te se uzorkovanje mora obaviti bukvalno u nekoliko minuta.

Za poslove analize uzoraka i obradu angažiran je certificirani i renomirani Institut TQM iz Lukavca.

– Dobili smo nalog od jednog udruženja iz Konjica, naša firma je izvršila analizu. Kao što se može vidjeti u nalazu, postoje parametri koji prelaze granične vrijednosti. Prisustvo ovih materija definitivno ima posljedice na ljudski i životinjski svijet, kao i samu prirodu – potvrdio je za „Avaz“ inžinjer Miralem Sejdinović, koji je vršio analizu.

Na tri lokacije gdje su ispitivanja vršena najviše toksičnih supstanci je pronađeno kod ušća Tuščice, koje se nalazi oko 200 metara nizvodno od glavne ispusne cijevi za tehnološke otpadne vode industrijskog kompleksa u zoni bivših Unisovih tvornica.

Iz izvještaja o analizi pijeska iz korita rijeke Neretve u centru grada, prema svemu pokazanom, pronađeno je najviše opasnih supstanci koje prelaze zakonom utvrđene granične vrijednosti.

Analiza je pokazala enormno prisustvo hroma, koji je kancerogen i otrovan kada je u većim količinama.

Ispuštaju materije
– Gledamo danima kako se iz industrijske zone svakodnevno ispuštaju razne materije i to traje već dugi niz godina. Analiza je pokazala šta se ispušta i koje su to stvari – navode iz Udruženja.

Ekološki aktivisti iz Konjicu su kazali kako će analize vršiti i u narednom periodu te da neće odustati.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar