5 C
Kakanj
Nedjelja, 9 Maja, 2021

U Muzeju Kaknja tribina pod nazivom „Kraljeva zemlja i proglašenje Bosne kraljevstvom”

U utorak 28.11.2017.godine, sa početkom u 18:00 sati, u Muzeju Kaknja bit će održana tribina pod nazivom „Kraljeva zemlja i proglašenje Bosne kraljevstvom”. Gosti predavači će biti doc.dr.Emir O. Filipović, dr.Enes Dedić i Edin Bujak, MA.

Predavači će govoriti o temama:
1. Stolna mjesta bosanskih vladara – doc.dr. Emir O.Filipović (Filozofski fakultet u Sarajevu),
2. Krunisanje kralja Tvrtka 1377. godine – dr.Enes Dedić (Institut za historiju),
3. Stećci Kraljeve zemlje – Edin Bujak, MA (Filozofski fakultet u Sarajevu).

U okviru ovog programaa polaznici Dramskog studija Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj će izvesti glumačko-scenski performans na temu “Kraljeva zemlja”.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se u velikom broju pridruže u Muzeju Kaknja kako bi saznali što više informacija o historiji Bosne i Hercegovine.

26. oktobra 1377, godine krunisan je Ban Tvrtko I iz dinastije Kotromanića, i time postao kralj Bosne, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna.

Tvrtko se krunisao kraljem Bosne u mjestu Mile kod Visokog (današnji Arnautovići), koje je ostalo krunidbeno mjesto i svih kasnijih bosanskih kraljeva. Ban Tvrtko je postao kralj Tvrtko I Kotromanić u 39. godini života, a Banovina Bosna postala Kraljevina Bosna tako da o njemu sa pravom možemo govoriti kao posljednjem bosanskom banu i prvom bosanskom kralju!

Za vrijeme Tvrtkove vladavine ostvarena je politička stabilnost, te značajan kulturni i duhovni napredak, što je Kraljevinu Bosnu učinilo najsnažnijom zemljom u regionu, a Tvrtka I Kotromanića najvećim vladarom u historiji srednjovjekovne Bosne. U njegovo doba se ubrzano razvijaju bosanski gradovi, trgovina i rudarstvo, te se kuje prvi zlatni novac na ovim prostorima. Na tom novcu se prvi put javlja i heraldički simbol ljiljana koji će postati znakom bosanskih kraljeva.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO