U Mostaru u 19 sati zatvorena biračka mjesta

U Mostaru su večeras u 19 sati zatvorena sva biračka mjesta za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj, potvrđeno je “Feni” iz Generalnog konzulata RH Mostaru.

Svi oni koji su se u 19 sati zatekli na biračkom mjestu imaju pravo glasovati i oni će izvršiti svoju dužnost glasovanja – kazali su iz Generalnog konzulata.

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini mogli su danas od 7 sati glasovati za predsjednika RH na ukupno 44 biračka mjesta i to u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH. Najviše biračkih mjesta, njih 19, bilo je u Mostaru, zatim Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i Banja Luci (2).

Na sedmim predsjedničkim izborima od neovisnosti RH, hrvatski birači u nedjelju su odlučivali ko će u idućih pet godina biti na čelu države – aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili neko od njezinih 10 protukandidata (Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dalija Orešković, Dario Juričan, Dean Kovač, Anto Đapić, Katarina Peović, Ivan Pernar i Nedjeljko Babić).

Hrvatskog predsjednika biralo se na ukupno 6.533 biračkih mjesta, od čega je 124 u inozemstvu. U Hrvatskoj ih je 6.409, od čega 72 čine posebna biračka mjesta: u vojsci, na brodovima, u zatvorima, u domovima socijalne skrbi.

U inozemstvu se hrvatski predsjednik birao u 47 zemalja, na 124 biračka mjesta, trećina ih je (44) u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, dakle treba dobiti većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, u ovom slučaju 5. januara 2020. godine.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply