U krštenici piše Vuk a u ličnoj karti Milena Ispovijest prve transrodne osobe krštene u Crkvi

Vuk je prva trans osoba koja nije prošla cijelu tranziciju, a krštena je u pravoslavnoj crkvi

– Upornost i istrajnost su veoma bitni u životu. Želeo sam da se krstim pre krajnje operacije prilagođavanja pola, nisam hteo na operaciju bez blagoslova – kaže devetnaestogodišnji Adžić za BBC na srpskom.

Na dan krštenja, obukao je tradicionalnu crnogorsku narodnu nošnju i sa kumom krenuo ka Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Fotografije koje je objavio na Fejsbuku nakon krštenja obišle su Balkan.

“Crkva napravila korak napred u odnosu na državu”
– Vukovo krštenje je jako važno za celu LGBT zajednicu i ceo Balkan. Koliko sam upoznata, Vuk je prva trans osoba koja nije prošla celu tranziciju, a krštena je u pravoslavnoj crkvi – objašnjava za BBC Bojana Jokić iz nevladine organizacije LGBT Mreža Progres iz Podgorice.

Jokić podseća da Crna Gora ima strategiju koja predviđa donošenje Zakona o rodnom identitetu, ali naglašava da još nije ni u proceduri.

– Ne postoji ni radna grupa koja se bavi tim nacrtom. Trans osobe u Crnoj Gori još uvek ne mogu da promene oznaku pola i lično ime u dokumentima pre operacije genitalija – kaže.

U Vukovoj ličnoj karti i dalje stoji žensko ime – Milena. Tako će ostati dok ne dođe do krajnje faze korekcije pola – operacije genitalija.

Možda vam se svidi

Leave A Reply