U Konzumu i Velpru bez posla ostalo 300 radnika, do kraja godine još najmanje 200

Vlada FBiH jučer je na sjednici raspravljala i o informaciji o stanju u firmama na području FBiH koje su dijelom ili u većinskom vlasništvu hrvatskog koncerna Agrokor. Od ukupno deset firmi, u njih sedam Agrokor je većinski vlasnik, piše Večernji list BiH.

Prema informaciji koja se našla pred ministrima u Vladi, hrvatski koncern je, nakon dodatnih zaduženja, započeo izmirivati obveze prema dobavljačima. Preciziran je i rok od 60 dana u kojem će se ubuduće izmirivati obveze.

Probleme u poslovanju u FBiH imaju trgovinski lanci Konzum i Velpro, dok čitlučki Ledo i Sarajevski kiseljak iz Kiseljaka posluju stabilno, saznanja su tima Vlade FBiH koji prati stanje.

Prema podacima koje su prikupili, od početka godina bez posla je u FBiH ostalo 300 radnika Konzuma i Velpra, a procjene su da će ih do kraja godine ostati još 500. Uz informaciju o stanju u firmama koje su u vlasništvu Agrokora u FBiH, Vlada se posebnim zaključkom obvezala i dalje pratiti stanje u ovim tvrtkama te je zadužila resorna ministarstva pratiti aktivnosti i poduzimati mjere u cilju zaštite dobavljača i zaposlenika.

Podržan je i prijedlog za formiranje tima za praćenje stanja vezanog uz Agrokor na državnoj razini. Vlada je, uz to, utvrdila i prijedlog Zakona o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u FBiH. Jedna od izmjena odnosi se na izmjenu riječi “potvrđene” riječju “podignute” optužnice.

Korekcija je urađena jer postoje naznake kako pojedini suci u praksi ne postupaju u odgovarajućim predmetima na osnovi ove odredbe, odnosno ne u smislu odlučivanja o dostavljenom optužnom prijedlogu. Izmjena omogućava izbjegavanje takve prakse i definira postupanje u smislu potvrđivanja odnosno odbijanja optužnog prijedloga.

Možda vam se svidi

Leave A Reply