20 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

U Kantonalnoj bolnici Zenica obustavljeni svi operativni programi

Zbog  nedostatka osnovnih uvjeta za rad u  Kantonalnoj bolnici Zenica  obustavljeni su svi operativni programi, uključujući i dječiju hirurgiju, izuzev u  situaciji životne ugroženosti pacijenta. Zbog ove situacije  zakazana je vanredna sjednica  nezavnih strukovnih sindikata zdravstvenih radnika I doktora medicine.  Oni su i prije mjesec  upozoravali  da bolnici prijeti zatvaranje ukoliko ne uslijede brze mjere osnivača I upravljačkih struktura.

Upozorenja da će, ukoliko se hitno ne intervenira, funkcioniranje Kantonalne bolnice Zenica  biti dovedeno u pitanje nisu stigla do nadležnih, stanje je posljednih dana kuminiralo. Zbog nedostatka osnovnih uvjeta za rad Uprava je do daljnjeg obustavila  sve hiruške programe izuzev u situaciji živone ugroženosti pacijenta.

Slična upozorenja su, podsjećamio, bolnički sinidkati uputili osnivaču i upravljačkim strukturama i prije mjesec, no očito te poruke do nadležnih nisu stigle.

Mi ne možemo više sami podnostiti pritisak i dogovornost koja je nama nametnuta zbog nedostatka lijekova i nedostatka opreme. Jednostavno hoćemo da upozorimo da pacijentima ne možemo pružiti više odgovarajuću  zdravstvenu uslugu“, rekao je  Haris Hrustemović, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK-a.

U međuvremenu je po zaključku Skupštine formiran stručni tim sa zadatkom da izradi sanacioni program u Kantonalnoj bolnici Zenica, a Vlada ZDK-a  je osigurala 2,6 miliona maraka, preuzimajući i dio obaveza prema dobavljačima medicinske opreme čije je servisiranje neophodno. No sudeći po trenutnoj situaciji sve je to nedovoljno  jer su kumulirani gubici ove ustanove veći su od 16 miliona maraka. (Federalna.ba)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO