U Kantonalnoj bolnici Zenica nedostaju lijekovi citostatici

Nedostatak određenih lijekova za oboljele osobe od karcinoma u Kantonalnoj bolnici Zenica prisutan je nažalost unazad mjesec dana i po riječima primarijus doktora Ibrahima Šišića, subspecijaliste medikalnog onkologa u bolničkoj Službi za onkologiju i radioterapiju, radi se o 4 do 5 lijekova iz grupe derivata platine, koji su, a posebno karbolpatin, osnova svih terapijskih kombinacija za ove pacijente.

-Do sada smo za nedostajuće citostatike koristili zamjensku terapiju, ali smo nažalost u januaru pojedine terapije ipak morali stopirati, kaže doktor Šišić, navodeći da je ova situacija izazvana problemima u javnim nabavkama i tenderima federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja i njihovim odnosom sa dobavljačima.

I pored svakodnevne prepiske sa njima još ne znamo kada će ovo pitanje biti riješeno, ali se nadamo da će isporuka lijekova uslijediti uskoro,navodi doktor Ibrahim Šišić, napominjući da je nestašica cistostatika situacija, koja se ponavlja svake godine u istom periodu i iz istih razloga i na cijelom prostoru Federacije BiH.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar