"U Kaknju se zapošljava ako neko zna neku familiju ili predsjednika stranke. Tako to ide"

Na 21 redovnoj sjednici OV Kakakanj, između ostalih, najviše interesovanja je probudila Informacija o stanju zaposlenosti i nezaposlenosti na području općine Kakanj u 2013.godini. U poređenju sa 2011. godinom (koja je korištena kao bazna), u 2012. godini bilježi se konstantan pad broja zaposlenih osoba na području naše općine, odnosno povećanja broja nezaposlenih. Tako je u Kaknju u decembru 2011 godine bilo zaposleno 7038 osoba, u istom mjesecu u 2012 godini 6711. U 2013. godini broj zaposlenih osoba na području općine Kakanj bilježi porast u odnosu na 2012. Godinu i iznosi 6785 zaposlenih osoba. U odnosu na 2011.godinu, bez posla je ostalo 53 osobe.

„U 2012.smo imali smanjenje zaposlenih osoba za 378, u 2011 je bilo preko 1500 radnika. Samo zaustavljanje i prelazak u pozitivan bilan je dobra stvar koja se desila u 2013.godini. U 2013.godini se povećao broj nezaposlenih za 215. Ako uzmemo prethodne godine u analizi, taj broj je znatno manji.“ rekao je Mirza Fazlić,pomoćnik načelnika o oblasti poduzetništva

Mirza Fazlić - U 2013.godini se povećao broj nezaposlenih za 215.
Mirza Fazlić – U 2013.godini se povećao broj nezaposlenih za 215.

Što se tiče broja nezaposlenih osoba, u decembru 2011.godini koja se uzima kao bazna, na području Općine Kakanj je prijavljeno 6117, u 2012. 6495, a u istom mjesecu u 2013.godini taj broj je iznosio 6710 nezaposlenih osoba. U odnosu na 2011.godinu, broj nezaposlenih se povećao za 593 osobe. A u odnosu na 2012. taj broj je 808 nezaposlenih osoba.

Predsjednik kluba SDP Kakanj Eldin Mioč je u obraćanju kazao kako se u Bosni i Hercegovini, a samim tim i u Kaknju ne poštuje Zakon po pitanju zapošljavanja i da je dobro poznato da se u kakanjskim firmama zapošljava na osnovu familijarnih veza i veza poznanstava.

„Ne poštuje niko zakone o zapošljavanju. Ne bih ja gledao šta se dešava na višim nivoima jer se ne može uticati na njih. Nepoštivanje zakona po pitanju zapošljavanja se dešava u Kaknju, u Javnim preduzećima i Javnim ustanovama. U najvećem preduzeću u Kaknju se ne poštuju procedure i znamo mi vrlo dobro kako se zapošljava, ako neko zna neku familiju ili nekog predsjednika stranke. Tako to ide“ – kazao je Eldin Mijoč, predsjednik kluba OO SDP Kakanj

Eldin Mijoč - Nepoštivanje zakona po pitanju zapošljavanja se dešava u Kaknju, u Javnim preduzećima i Javnim ustanovama
Eldin Mijoč – Nepoštivanje zakona po pitanju zapošljavanja se dešava u Kaknju, u Javnim preduzećima i Javnim ustanovama

Načelnik Nermin Mandra je izrazio zabrinutost ovim podacima i istakao kako se trebaju tražiti nove mjere za pobošljanje stanja nezaposlenosti u Kaknju, a jedan od načina je i olakšavanje pristupa poduzetnicima za razvoj njihovog poduzetništva.

„Mi smo skupa u prošloj godini učinili ogromne napore da onim mjerama kojima mi možemo da donesemo na OV-u, u radu administracije, da taj ambijent popravimo i olakšamo poslovanje u Kaknju. Mi smo internim odnosom prema poduzetnicima učinili dodatne napore da svojim dodatnim angažmanom ohrabrimo privrednike u ishodovanju raznih saglasnosti u šumi birokratije i dokumentacije koju je dansa mnogo teže ishodovati nego ikad ranije.“ – rekao je općinski načelnik Nermin Mandra.

Nermin Mandra - činili dodatne napore da svojim dodatnim angažmanom ohrabrimo privrednike
Nermin Mandra – Činili smo dodatne napore da svojim dodatnim angažmanom ohrabrimo privrednike za ulaganje

Stanje po pitanju zaposlenosti u Bosni i Hercegovini u najmanju ruku nije dobra. Sve veći broj ljudi se nalazi na evidencijama biroa za zapošljavanje,sve je više porodica u kojima radi jedan ili nijedan član porodice. Radi se na crno, za minimalac ko ima sreće. Iako je u 2013.godini u Kaknju zabilježen blagi porast zaposlenih osoba to i dalje nije dovoljno, to i dalje predstavlja krucijalni problem općine Kakanj i njenog stanovništva. Nadati se da će se pozitivan trend privlačenja poduzetnika iz drugih sredina u Kaknju nastaviti kao što je bio slučaj u 2013 godini, te da će izvještaj o zaposlenosti biti još pozitivniji za 2014.godinu.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.