U Kaknju promovisana knjiga ”Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj”

U petak, 30. marta, u maloj sali Doma kulture, promovisana je knjiga ”Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj” autora Haruna Hodžića. Organizator promocije je kakanjsko udruženje ”Trstionica”.

Izdavači knjige su Udruženje građana ”Pravda” i web portal ”Bošnjaci.net.”, a recenzenti su Nezim Halilović Muderris i Elmedina Muftić.

Kako je u uvodnom dijelu moderator promocije Elmedin Delibašić naveo, knjiga je zbir priča o ratnim događajima od početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu pa sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Govori o ratnom putu autora, ali i o ljubavi prema domovini, hrabrosti, odlučnosti i ustrajnosti u borbi, o prijateljstvu i vjeri u Boga. Kao pripadnik jedinica u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine ”Fatih”, ”Crni labudovi” i ”7. Muslimanska brigada”, Harun Hodžić je vjerodostojno opisivao događaje, vjerno svjedočeći o teškim trenucima vlastite borbe, ali i borbe svojih saboraca i prijatelja protiv četničkih i ustaških neprijatelja.

Promotor knjige, Amir Kubura, ratni komandant 7. Muslimanske brigade i predsjednik Udruženja boraca 7. Muslimanske brigade, istakao je važnost očuvanja istine o borbi za odbranu Bosne i Hercegovine, ali i važnost obrazovanja mladih kako se Bosni i Hercegovini i Bošnjacima nikada više ne bi ponovili zločini iz prošlosti.

Autor knjige ”Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj” Harun Hodžić, govoreći o knjizi i razlozima pisanja o ratnim dešavanjima iz perioda ’92-’95, posebno emotivno je doživio svoje obraćanje. Istakao je da borbu za Bosnu i Hercegovinu treba nastaviti sjećanjem, pisanjem i obrazovanjem.

U promociji je učestvovao i glavni imam Medžlisa IZ Kakanj, Sulejman ef. Čeliković, ratni emir kakanjskog bataljona 7. Muslimanske brigade i član savjetodavnog tijela 7. Muslimanske brigade.

U toku promocije, posjetioci su imali priliku čuti nekoliko priča iz knjige i kasidu ”Devet heroja” u izvedbi Bilala Zukana.

Promociji su prisustvovali i gosti iz drugih gradova, te nekoliko članova jedinica ”Crni labudovi” i ”7. Muslimanska brigada”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply