Povodom obilježavanja Međunarodnog dana knjige i autorskih prava (op.a. 23. april) Gradska biblioteka Kakanj i ove godine dočekala je prigodnim programom.

Ove godine u okviru programa pod nazivom „Književnost u Bosni i Hercegovini: Danas – Sutra” Gradska biblioteka organizirala je promociju dva romana „Kad sam bio hodža“ Damira Ovčine i „Laki pogon“ Nihada Hasanovića. Knjige su promovirane u čitaonici Gradske biblioteke Kakanj.

Nihad Hasanović

Laki pogon – Nihad Hasanović

Novi roman Nihada Hasanovića, kao i prethodnog pod nazivom Čovjek iz podruma , prate odlične kritike, te nagrada “Skender Kulenović“ 2016. za najbolje književno djelo u BiH.

U maniru vještog pripovjedača, i u novom romanu, slično prethodnom, kroz obilje humora za kog autor itekako ima sluha, Hasanović se dotiče neuralgičnih tački bosanskohercegovačkog društva. On secira posljedice djelovanja “novokomponovanog miljea“ te propadanje ekonomije i “običnog radnog čovjeka“, u društvu ogrezlom u fašizam, protkanom ispraznošću religije, gdje značaj naučnih i tehnoloških otkrića ostaje po strani.

U srži romana je pitanje svih pitanja – šta je život. Uz iščitavanje jednog od mogućih odgovora na najkompleksnije pitanje ostaje spoznaja da ma šta je i kakav je, zadovoljstvo življenja svakako čini dobra književnost koju u ovom slučaju potpisuje Nihad Hasanović.

“Laki pogon”

“Kad sam bio hodža” – Damir Ovčina

Damir Ovčina

“Ispripovijedan dosljedno i jednostavno, jasno i poetično ovaj roman čini našu sarajevsku priču razumljivom i bliskom. Koristeći snagu nerečenog a jasno čitljivog, sažimajući i govor i misao i atmosferu, miješajući kulturne reference i ulični sleng, izbjegavajući naslove i podnaslove, upitnike i uzvičnike, tačke i dvotačke, imena i opise, barok i postmodernu, glagole i pridjeve, pisac pripovijeda u ritmu… Gomilajući događajima i detaljima napetost i mučninu do neizdržljivosti on tek u zadnjoj rečenici zatvarajući krug oslobađa čitaoca napetosti i muke… (…) Umjetnost prosvjetljuje i uljučuje a ovaj roman je to uvjerljivo i samosvojno pokazao. On nas podsjeća na nas same, na svijet koji se već danas čini dalek i pomalo nestvaran. Kad sam bio hodža napisao je neko ko posvećeno čita i strpljivo sluša a onaj ko pročita ovaj tekst pažljivije će posmatrati stvarnost. Makar neće tek tako prolaziti Lenjinovom, Zagrebačkom, Beogradskom, Ljubljanskom ili ulicom Franca Prešerna.“ Muhidin Džanko.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10154996464601005.1073742079.243539801004&type=3

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here