U Kaknju počela izgradnja Gradskog muzeja

Nakon Gradske galerije, grad u kojem je pronađen čuveni Zgošćanski stećak će dobiti i gradski muzej. Konkretne aktivnosti poduzete su tokom 2013. godine kada je započela izrada projekta muzeja. Radovi se odvijaju intenzivnim tempom, a otvaranje gradskog muzeja bi trebalo biti upriličeno do kraja ove godine.

Nakon što su okončane aktivnosti na izradi projekta koje je vodila Općina Kakanj, putem Zavoda za planiranje i izgradnju, te nakon što je odlučeno da se muzej locira u prostorijama Javne ustanove za kulturu i obrazovanje koje je do nedavno koristio Medžlis IZ Kakanj, a koje su sada na raspolaganju obzirom da Medžlis gradi novu zgradu za svoje potrebe uz Čaršijsku džamiju, ovih dana započela je detaljna i korjenita rekonstrukcija pomenutih prostorija i prilagodba potrebama budućeg muzeja.

[doptg id=50]

“Želja je da gradski muzej bude u sastavu JU za kulturu I obrazovanje Kakanj budući da je sudski registrovana za obavljanje muzejske djelatnosti I djelatnosti na zaštiti kulturno-historijski spomenika. Budući muzej će biti lociran na lokaciji okupljanja i kretanja velikog broja građana, posebno mlađih naraštaja. U kakanjskom muzeju će se čuvati i javnosti prezentirati arheološki artefakti, etnološko blago, eksponati iz historije razvoja kakanjske industrije, eksponati iz perioda NOR-a 1941-1945. i Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995… Želja je da se postavi I tehnička postavka, tako da bi se u saradnji sa kakanjskim rudnikom iz rudničkog muzeja određeni eksponati mogli prebaciti u gradski muzej. U Zenici se nalaze artefakti pronađeni tokom arheoloških istraživanja iz 2010.godine.”– kazao je u razgovoru direktor JU za kulturu i obrazovanje Kakanj Izet Fejzović.

Izgradnjom Gradske galerije likovne umjetnosti a uskoro I Gradskim muzejem se dobija jedna nova širina, novi prostori I aktivnosti. Ovo je još jedna u nizu pozitivnih priča koja se dešava na polju kulture u Kaknju posljednje dvije godine.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.