U Kaknju od elementarne nepogode aktivirano 81 klizište. Šteta 9 miliona KM

Usljed obilnih padavina na području općine Kakanj došlo je do pojave većeg broja klizišta koja prijete stambenim i pomoćnim objektima i infrastrukturi.

Od dana proglašanje elementarne nepogode do danas je registrovan 81 slučaj aktiviranja klizišta od čega je 19 zavređeuje hitnu interveniciju budući da su aktivirana u naseljenim mjestima. Pored do sada evidentiranih, na području općine Kakanj ima još na stotine drugih klizišta koje ne ugrožavaju ljude i materijalna dobra, a koja će se obići i evidentirati u narednom periodu.

“Kao prvi parametar i pokazatelj je poslužila sanacija klizišta Laze koja se desila prije dva mjeseca površine 1 hektar a sanacija je koštala 100.000 maraka. Prema toj analogiji, na osnovu broja aktiviranih klizišta u Kaknju, preliminarna procjena sanacije klizišta iznosi 9 miliona maraka.” – rekao je Nurudin Hrusto, šef Štaba Civilne zaštite Kakanj.

Nurudin Hrusto

“Po proglašenju elementarne nepogode su formirane četiri ekipe sačinjene od geologa, geometara I građevinskih inžinjera. Njihov zadatak je bio da obiđu sve terene na kojima je evidentirano aktiviranje klizišta. Situacija na koju smo nailazili su bile katastrofalne.”- kazala je Nihada Hrustić, geolog RMU Kakanj.

Nihada Hrustić

O klizištima će biti sačinjen opsežan Registar od strane timova koji su radili na terenu.Posao koji predstoji je nastavak praćenja stanja i sa stručnim timovima obilazak svih klizišta, odredit će se prioritetni zadaci kako bi se izvršila sanacija kako bi se određeni broj stambenih jedinica sačuvao te da se mještani vrate u svoje domove.

Kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.