15 C
Kakanj
Ponedjeljak, 10 Maja, 2021

U Kakanj danas stiže baklja mira

Ove godine naš Kakanj je dio još jednog velikog događaja – Trke mira, najveće svjetske štafetne trke sa bakljom mira.

Baklja mira koja je, u okviru evropskog dijela “Trke mira”, krenula 24. februara 2016. godine iz Porta (Portugal), a koja će proći kroz 47 evropskih zemalja kako bi 8. oktobra 2016. godine stigla u Rim, u Kakanj stiže u četvrtak 12. maja 2016. godine regionalom iz pravca Zenice. Tog dana, između 10:30 i 10:45 sati, baklju će na ulazu u gradsku jezgru (kod Slastičarne “Egipat”) dočekati učenici Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” Kakanj koji će, zajedno sa međunarodni timom trkača, baklju pronijeti kroz gradsku jezgru Kaknja do dvorišta svoje škole (MZ Kakanj II) gdje će biti upriličen svečani doček baklje.

Baklja mira se prenosi iz ruke u ruku, iz srca u srce. Trka kroz Bosnu i Hercegovinu se odvija na potezu Bosanska Gradiška – Banja Luka – Doboj – Zenica-Kakanj i dalje prema Sarajevu.

Vizionar mira Šri Činmoja je osnovao Trku mira 1987. godine u duhu ljubavi, sloge i jedinstva. Od tada je ova inicijativa posjetila više od 150 zemalja, a međunarodni timovi trkača su pretrčali više od 500.000 kilometara.

Ove godine trka će se održati na svim kontinentima u više od 100 zemalja.

Jednostavna poruka Trke – “Tvoj je prvi korak” je inspirisala milione ljudi širom svijeta.

(Press Općine Kakanj)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO