15.8 C
Kakanj
Četvrtak, 4 Marta, 2021

U invalidskim kolicima se popeo na soliter visok 250 metara

Lai Chi-wai iz Hong Konga nedavno je postao prvi čovjek u toj državi kojem je pošlo za rukom da se u invalidskim kolicima popne na soliter visok 250 metara, a motiv za to bilo je prikupljanje novca za osobe koje pate od bolesti kičmene moždine.

Deset sati mu je trebalo da dostigne visinu malo veću od 250 metara, ali nije uspio da dođe do samog vrha 300 metara visoke kule “Nina” na poluostrvu Kovlun.

Bio sam prilično uplašen. Dok sam se penjao uz planine, tada sam mogao da se oslanjam na kamenje i koristim šupljine, ali ovo sa kulom, dalo je prostora da se samo mogu osloniti na uže o koje visim – rekao je Lai.

Prikupljeno je nešto više od 670.000 dolara

Lai je inače prije 2011. godine, četiri puta proglašavan za prvaka Azije u kategoriji penjanja po stijeni i u jednom trenutku je zauzeo osmo mjesto na svijetu.

  • Nakon nesreće, nastavio je da se penje pričvrstivši svoja invalidska kolica na sistem sa remenjem. Prije pet godina popeo se na 495 metara visoku planinu Lyon Rock.
    Osim što sam samo živio, pitao sam se šta me pokreće? Tako sam počeo da jurim za tim, znajući da postoji mogućnost da se popnem na planine, čak i u invalidskim kolicima. Na neki način sam zaboravio da sam osoba sa invaliditetom, još uvijek sam mogao da sanjam i još uvijek mogu da radim ono što volim – rekao je Lai.

Iako nije stigao na vrh nebodera, zbog bezbjednosnih razloga, Lai se nadao da će poslati pravu poruku.

  • Neki ljudi ne razumiju poteškoće osoba sa invaliditetom, neki misle da smo uvijek slabi, da treba nam pomoć i sažaljenje ljudi. Ali, želim da kažem svima – ne mora da bude tako. Osoba sa invaliditetom može takođe da stvori priliku, nadu, svjetlo, i na nju se ne mora gledati kao na slabu osobu – zaključio je hrabri Lai.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO