10 C
Kakanj
Četvrtak, 6 Maja, 2021

U gradskoj jezgri Kaknja uskoro 25 podzemnih kontejnera

Po ugledu na moderne evropske gradove, Kakanj će u narednih nešto više od mjesec dana u gradskoj jezgri dobiti podzemne kontejnere. Prošlogodišnja testna faza ugradnje podzemnog kontejnera u blizini jednog od kakanjskih solitera pokazala je odlične rezultate nakon čega je pokrenuta tenderska procedura za izbor izvođača radova za ugradnju 25 podzemnih kontejnera u gradskoj jezgri Kaknja, a plan je da se u budućem periodu podzemni kontejneri ugrade i u drugim područjima općine Kakanj čime će se u potpunosti ukinuti koncept otvorenih kontejnera oko kojih se razbacuje smeće, iz kojih se šire neugodni mirisi i koji narušavaju estetsku dimenziju prostora.

Nakon završetka tenderske procedure potpisan je ovih dana ugovor sa firmom ITC Zenica koja će izvršiti nabavku i ugradnju podzemnih kontejnera za otpad, a rok za realizaciju ovih poslova je 45 dana.

Posao ugradnje podzemnih kontejnera će obuhvatiti postavljanje čeličnih kanti sa čeličnim poklopcem u armirano-betonska okna. Čelični poklopac će imati poseban sistem zaključavanja tako da će pristup podzemnoj kanti imati samo radnici nadležnog komunalnog preduzeća. Otpad će se ubacivati uz pomoć nadzemnih INOX kanti sa poklopcem koji će se moći otvarati nogom ili ručno.

Općina Kakanj finansira i ugradnju posebnog mehanizma na vozilo za odvoz smeća kako bi se omogućilo pražnjenje podzemnih kontejnera. (Press Općine Kakanj)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO