U Gračanici katastrofa veća nego u maju, cijeli Lukavac pod vodom

Cijelo gradsko područje Lukavca je pod vodom ili debelim naslagama mulja. Kiša bez prestanka pada jučer od 16.00 sati i u ovom trenutku još uvijek pada. U pojedinim dijelovima grada saobraćaj je u potpunosti u prekidu, a i tamo gdje je moguće odvija se otežano zbog nanosa mulja, granja i drugog otpadnog materijala. Trenutno je uredno vodnosnabdijevanje grada.

Prema izvještaju HA Modrac jutros u 06.00  sati nivo je iznosio 199,34 mnm, ispust 59,52 metra kubna u sekundi.

Katastrofa u Gračanici

Od sinoć, kada su se zbog jake kiše koja pada dvanaest sati iz korita počele izlivati rijeke Sokoluša, Drijenča i Rašljeva, te manji oborinski potoci, u Gračanici građani nisu spavali. Poplavljeno je stotine kuća, fabrika, dvorana, katastrofa, tvrde nadležni u civilnoj zaštiti dva puta veća od majske

Grad se oko ponoći pretvorio u jezero, vodene bujice su odnijele dva pješačka mosta. Na ulicama su ostale stotine tona blata i smeća. Voda je poplavila sportsku dvoranu, nogometni stadion, nekoliko pilana, više gračaničkih kompanija. Radnici „Roadinga“ od jutros dramatično sapašavju skupu građevinsku mehanizacije, izvlačeći je iz vode. Evakuacija se vrši i u drugim fabrikama.

Na magistralnom putu Tuzla-Doboj, u doo „Džambo“ zatičemo radnike koji svoju pilanu štite od popava od jutros od tri sata. Ne uzdaju se ni u koga, kaže Hasib Džambo. Taksista Šemsudin Hajdić u centru Gračanice ponovo je ostao bez svog mosta koji vodi do njegove kuće, a čiju je gradnju sam finansirao. Svjedoči da je ovo što je Gračanica sinoć doživjela tri puta gore od majskih poplava.

Donja Orahovica, posebno centar i zaseok Rječica su u vodi, poplavljeno je pedeset kuća.Mještanin Hasan Hasić priča kako je voda udarila i sa brda i iz dolina.

Iz korita se izlila i rijeka Spreča, poplavila je i presijani kukuruz poslije majskih poplava, te ostale poljoprivredne kulture. Nastavi li kiša padati, Gračanici, posebno ljudima u Sprečkom polju i industrijskoj zoni tek dolazi najteže, jer ova rijeka neće moći primiti svu vodu iz jezera Modrac, iz koga se od jutros u njezino korito ispušta 59 metara kubnih vode u sekundi.

Danas će biti održana i sjednica Općinskog štaba CZ na kojoj će se anlaizirati stanje i iznaći rješenja da se najugroženijima pomogne.

Teška situacija u cijelmom TK

Prema podacima Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Tuzla, situacija u ovom dijelu BiH nakon obilnih kišnih padavina od čak 82,8 litara po metru kvadratnom danas je veoma ozbiljna, a u nekim opštinama je čak i kritična i alarmantna.

U opštini Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci, a situacija je najkritičnija u Mjesnoj zajednici Orahovica, zatim Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Hrvati, Modrac, Dobošnica, Gnojnica i Kruševica, rečeno je Srni u Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Navodi se da je poplavljeno oko 100 stambenih objekata, a izvršena je i evakuacija stoke.

Rijeka Turija odnijela je i pješački most, u prekidu je regionalni put Lukavac – Banovići u Jaruškama, a u prekidu su i brojni lokalni putevi.

Cijelu noć ekipe civilne zaštite koordinisale su akcije spašavanja i zajedno sa drugim komunalnim službama i mehanizacijom borile su se da zaštitite ljude i materijalna dobra.

Na području opštine Srebrenik rijeke Tinja i Moranjačka poplavile su nekoliko naselja: Lisovići, Luka, Centar, Previle, Podorašje, Tinja Donja, Duboki Potok, Bjelave i Špionica, gdje je jutros najkritičnija situacija jer je poplavljeno na desetine stambenih objekata.

U toku noći evakuisani su stanovnici iz tri stambena objekta.

Evakuisano je i troje djece iz Delića. Prijavljena su i nova klizišta, a najteža situacija je u naseljima Crveno Brdo i Memići i u Poptpeću – Blagići gdje je klizište odnijelo i uništilo lokalni put tako da je svaka putna komunikacija sa tim naseljima u prekidu do daljeg.

Visina vodostaja na rijeci Spreči kod Karanovačkog mosta u opštini Gračanica je 453 centimetra, odnosno 153 centimetra iznad kritične tačke, tako da je situacija alarmantna.

Magistralni put M-18 u toku noći bio je zatvoren za saobraćaj, a vozila su preusmjeravana preko puta Orahovica – Srebrenik. Veliki broj lokalnih puteva totalno je uništen i devastiran.

Skoro sve mjesne zajednice na području Tuzle  prijavile su poplave u kojima ima na desetine poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata.

Poplave Gracanica

Izlila su se rijeka Jala i sve rječice i potoci, a prijave o poplavama su stigle iz mjesta: Gornja Tuzla, Simin Han, Lipnica, Solana, Miladije, Crvene NJive, Ljubače, Dobrnja, Brgule, Čaklovići, Sepetari, Mramor, Lipnica, Husino, Šićki Brod, Tušanj, Miladije, Badre, Krojčica, Požarnica Vršani. Ekipe civilne zaštite sa mehanizacijom su na terenu.

U opštini Doboj-Istok izlila se rijeka Spreča i poplavila oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta, a kod stadiona u Lukama vodom je okruženo oko 30 stambenih objekata.

Portal Gracanica pod vodom

Najteža situacija u Banovićima je u Mjesnoj zajednici Pribitkovići gdje je poplavljeno nekoliko stambenih objekata. Prijavljeno je i klizište u selu Kasumovići.

Situacija u Kladnju postepeno se smiruje, u toku noći izlili su se bujični potoci koji su poplavili više stambenih, poslovnih objekata i gradskih ulica u mjesnim zajednicama Kladanj, Starič i Ravne.

Zbog obilnih kišnih padavina zatvoren je lokalni put Kalesija – Gojčin, tako da se saobraća alternativnim pravcem. U Centru Kalesije poplavljena su četiri stambena objekta, a prijavljeno je nekoliko klizišta.

Rijeka Spreča je na području Živinica u porastu i izlila se na nekoliko mjesta, a još veća opasnost prijeti u popodnevnim časovima, upozorava Federalna uprava Civilne zaštite.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite najavljeno je da će detaljan izvještaj o situaciji na području cijele Federacije BiH objaviti poslije 10.00 sati.

SRNA

Možda vam se svidi

Comments are closed.