U FBiH 21.500 osoba prima penziju manju od 50 KM!

0

Jedna od najugroženijih kategorija društva u Bosni i Hercegovini su svakako penzioneri, a posbeno oni koji još uvijek nisu ostvarili svoja prava na penzije u stranim zemljama gdje su proveli većinu radnog vijeka, a u našoj zemlji ostvarili su pravo na iznose koji su manji od 50 KM, piše novinska agencije Patria.

Kako je istakao Amel Lizde, šef Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda penzijsko i invalidskog osiguranja oko 21.500 penzionera prima penziju manju od 50 KM.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

– To su slučajevi koji primaju uglavnom razmjerne penzije, a tu se radi o domaćim penzionerima koji pored naše penzije primaju penziju iz inostranstva ili o penzionerima koji žive u inostranstvu, pa pored naših penzija primaju i strane penzije ili neka druga primanja – kaže Lizde.

Međutim, od ovog broja ima i onih koji još uvijek čekaju na penzije iz inostranstva što je primjer jednog Sarajlije koji je godinama radio u Srbiji i čeka njihovu penziju, a već godinu dana prima samo 12 KM penziju u BiH.

– Nadam se da ću uspjeti brzo riješiti problem, jer od 12 KM ja ne mogu živjeti, ali nadam se da ću ostvariti svoja prava u Srbiji i onda normalno početi živjeti – kaže ovaj sarajlija.

Inače, kako je pojasnio Lizde najviša penzija isplaćena od strane FZ MIO/PIO iznosi 2174,48 KM, a prosječna penzija iznosi od strane FZ MIO/PIO 366,51 KM.

– Pravo na minimalnu penziju imaju isključivo domaći penzioneri koji primaju penzije samo od FZ MIO PIO. Dakle, moguće je da neko ko živi na našem području po rješenju ima manji iznos minimalne penzije koja trenutno iznosi 326, 17 KM, ipak prima minimalnu penziju. Ovo pravilo važi samo za domaće penzionere koji primaju isključivo našu penziju – dodao je Lizde.