U DIJELOVIMA SAD-A 50°C: EVROPA NA UDARU VRUĆINA, STIŽU NAM TROPSKI DANI

Velik dio zapadne Evrope pogodio je toplinski val, dok stanovnici traže olakšanje u fontanama i bazenima, a vlasti upozoravaju na zdravstvene rizike i opasnosti od požara.

Od Velike Britanije do Italije temperatura od 40 ili više stepeni Celzijusevih učinila je nošenje maske neprihvatljivom za mnoge, dok sve više gradova zahtijeva obavezno nošenje maski i na otvorenom kako bi suzbili širenje koronavirusa.

Čak i u ovoj gušećoj vrućini bolje je staviti (masku) na 38 stepeni nego dobiti koronavirus – rekla je Daniela Ianneli, pedesetpetogodišnja zaposlenica gradske uprave Rima.

Četrnaest italijanskih gradova u stanju je visoke pripravnosti, dok je Francuska izdala upozorenja za otprilike trećinu od 101 departmana.

Pariške su vlasti uvele restrikcije saobraćaja kako bi ograničile zagađenje, dok se deseci hiljada Parižana pripremaju otputovati u hladnije krajeve, pokazuje nacionalna agencija za praćenje saobraćaja.

Ranije u petak ugašen je požar u ljetovalištu Anglet na Atlantiku, nakon što je izgorjelo skoro desetak kuća, a oko stotinu ljudi je evakuirano, prenosi “Hayat“.

Požar je izbio kasno u četvrtak u park-šumi Chiberta u Angletu na jugozapadu Francuske, čije plaže, sjeverno od Biarritza, privlače surfere iz cijeloga svijeta.

Zadnji je to od nekoliko požara koji su izbili u južnoj i središnjoj Francuskoj ove sedmice, čime je započela sezona požara.

Zbog toplinskog vala država treba biti budna, a svi trebaju biti oprezni – kazao je premijer Jean Castex prilikom posjeta vatrogascima u Bourg-en-Bresseu na jugoistoku Francuske.
Dužnosnici upozoravaju da bi se stanje moglo pogoršati zbog suhoga vjetra i visokih temperatura.

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom pooštrena je mjera nošenja zaštitne maske u nekoliko gradova ovoe sedmice, a neki su uveli obavezno nošenje maski na otvorenom, usprkos vrućini.

Možda vam se svidi

Leave A Reply