U Bruxellesu za BiH osigurano 810 miliona eura

Procjene Evropske komisije bile su da je za prvu fazu sanacije šteta potrebno oko 650 miliona eura, a mi smo osigurali 810 miliona eura, istakao predsjedatelj Vijeća ministara BiH

 Za prvu fazu pomoći u obnovi šteta prouzrokovanih majskim poplavama na današnjoj Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Bruxellesu osigurano je oko 810 miliona eura, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

“Na kraju dana moram reći da sam doista prezadovoljan. Procjene Evropske komisije bile su da je za prvu fazu sanacije šteta potrebno oko 650 miliona eura, a mi smo osigurali 810 miliona eura”, naveo je Bevanda u izjavi za AA iz Bruxellesa.

On je istakao da je iznos sredstava namijenjenih za Bosnu i Hercegovinu značajan i na osnovu podatka da je za Srbiju obezbijeđeno 995 miliona eura.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH naveo je da je 80 država i međunarodnih organizacija iskazalo spremnost da pomogne u obnovi u Bosni i Hercegovini.

“Na svim susretima kako bilateralnim tako i na samoj Donatorskoj konferenciji rekao sam jasno da je najvažnije da osiguramo transparentnost u trošenju sredstava. Dali smo jasne i čvrste garancije donatorima da će za sva sredstva koja nam budu na raspolaganju biti osiguran maksimalan nadzor njihovog utroška. Ako imamo osiguran taj mehanizam onda će sasvim je sigurno, i implementacija sredstava biti mnogo jednostavnija”, naveo je Bevanda.

 On je naglasio kako će se u okviru konkretnih aktivnosti za realiziranje prve faze obnove i zadani cilj biti: stambeno zbrinuti unesrećene ljude, obnoviti škole i omogućiti djeci da pohađaju nastavu i ljudima stvoriti uvjete da ponovno rade i zarađuju svoj kruh.

anadolija

Možda vam se svidi

Comments are closed.