U BPK povećan broj oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde povećan je broj oboljelih od karcinoma dojke ali i drugih malignih oboljenja. Dodatnu zabrinutost izaziva i činjenica da se pomjera starosna dob oboljelih.

Iz Udruženja “Biser“ i Kantonalne bolnice Goražde u kojoj je povećan broj mamografskih pregleda, naglašavaju potrebu veće prevencije kroz redovne preglede čime i eventualno oboljenje može biti otkriveno na vrijeme.

Prema podacima Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser“, u prošloj godini u odnosu na 2017. za oko 50 posto povećan je broj oboljelih od malignih oboljenja. Najviše je oboljelih od karcinoma dojke.

-Zabrinjavajuće je da oboljele više nisu samo žene starosti preko 50 godina, nego imamo i one od 40, pa čak se desilo i da imamo djevojaka koje su oboljele. U 2017. godini otkrivena je jedna novooboljela, u 2018. devet, a bojim se da će to možda biti i 12, jer nemamo povratne informacije o potvrdi dijagnoze iako znamo usmeno da je to karcinom. U prva tri mjeseca ove godine četiri pacijentice kod kojih se sumnja na karcinom su poslane na dodatnu dijagnostiku u Sarajevo – ističe predsjednica Skupštine Udruženja “Biser“ Mersiha Pecikoza.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Nermina Kamenica napominje da je povećan broj mamografskih pregleda.

– U odnosu na 2017. u  2018. godini je za 60 posto povećan broj pregleda, a u prva tri mjeseca više ih je za 20 posto što znači da se svijest pacijenata mijenja i počinju dolaziti redovno na kontrole i preglede. Sada na mamografiji rade osobe ženskog spola tako da je izbjegnuta neugodnost pacijenticama koje dolaze, a nastojat ćemo dodatno unaprijediti radiološku službu – ističe dr. Kamenica.

U Udruženju “Biser“ ističu da činjenica da je povećan broj pregleda jeste ohrabrujuća, ali ne i dovoljna s obzirom na mogućnosti koje imaju pacijentice u Goraždu.

-U mnogim kantonima čak i pacijenti oboljeli od karcinoma plaćaju ultrazvučne preglede da bi se uradila mamografija. Kod nas je to sve besplatno, samo da se još dopre do svijesti da se pregledi obavljaju redovno i da obavežemo žene da idu. Raduje me da su u našem gradu od prošle godine, kao dio obaveznog sistematskog pregleda, dvije firme uvele mamografiju, i to je jedan od načina. Bitno je da dođu i rizik svedu na minimum, a pacijent sebi najviše može pomoći redovnim mjesečnim samopregledom –  poručuju iz ovog udruženja, prenosi Fena.

S obzirom da od karcinoma sve češće obolijevaju mlađe osobe, Udruženje “Biser“ će i ove godine u aprilu organizirati ciklus edukativnih predavanja za učesnike svih srednjih škola u Goraždu. U subotu je planirana i simbolična akcija “Dan narcisa“ u kojoj kupovinom cvijeta građani mogu pomoći rad udruženja odnosno osobe oboljele od karcinoma.

Možda vam se svidi

avatar