U BiH u prvom kvartalu 2017. pokrenuto 457 stečajeva i likvidacija firmi

0
156

U BiH je za prva tri mjeseca ove godine godine pokrenuto ukupno 457 postupaka  stečaja i likvidacija firmi, od čega njih 346 u FBiH i 111 u Republici Srpskoj, što je prema podacima  kompanije „LRC Inženjering“ iz Sarajeva za 26 pokrenutih postupaka stečaja i likvidacija manje u odnosu isti period 2016. godine, objavljuje portal Privredne štampe.

Prema riječima Sabine Mašović, rukovodioca pravne službe „LRC  Inženjering“,  u  prvom kvartalu 2017. godine  otvoreno je 55 stečaja i 184  likvidacije, što je za pet postupaka stečaja i 29  likvidacija firmi manje u odnosu na isti period 2016. godine.

Istovremeno,  iz registra pravnih lica za prva tri mjeseca 2017.  izbrisano je ukupno 158 firmi, što je za 22 ugašene firme manje u odnosu na prvi kvartal 2016. godine.

U prva tri mjeseca 2017. godine zaključeno je  63 stečaja i 109 likvidacionih postupaka , što je za 32 stečaja više i 15  likvidacija firmi manje u odnosu na prvi kvartal 2016. godine.

Među pet  regija sa najvećim brojem otvorenih i zaključenih stečajnih postupaka na prvom mjestu je Tuzlanski kanton, zatim Banjalučka regija, a potom slijede Kanton Sarajevo, Dobojska regija i Trebinjska regija, a djelatnosti koje najviše idu u stečaj su nespecijalizirana trgovina na veliko, cestovni prevoz robe, hoteli i sličan smještaj, trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo, kao i trgovina na veliko voćem i povrćem.

Došlo je do promjene u trendu, jer je Tuzlanski kanton izbio na prvo mjesto po broju otvorenih i zaključenih stečaja, ispred Kantona Sarajevo koji je do sada  prednjačio na ovom planu i prema kvartalnim i godišnjim obračunima. Pretpostavljamo da su razlog tome niže sudske takse u Tuzlanskom kantonu, pa su samim tim i niži troškovi stečaja i likvidacija – kaže Mašović.

Kanton Sarajevo ostao je na prvom mjestu među pet regija sa najvećim brojem otvorenih i zaključenih likvidacionih postupaka, a potom slijede Tuzlanski, Zeničko-Dobojski, Hercegovačko-Neretvanski i Srednjobosanski kanton.

Likvidacioni postupci su najčešće otvarani i zaključeni u djelatnostima savjetovanja u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, trgovini na malo odjećom u specijaliziranim prodavnicama, trgovini na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom, te u djelatnosti apoteka i arhitektonskim djelatnostima- dodala je Mašović.

Prvih 19 firmi u kojima je otvoren ili zaključen stečajni postupak i otvoren ili zaključen likvidacioni postupak imaju ukupni prijavljeni prihod u iznosu 31.802.235 KM.

Čak šest od ovih 19 firmi, kod kojh je zaključen stečajni ili likvidacioni postupak brisano je iz sudskog registra, među kojima je i „Vino-Župa“ iz Istočnog Sarajeva, „M-Pack“ Sarajevo, „ZNSM-BLK“ iz Broda i JP „Kakanj-Sport“. Sigurno najzvučnije ime na ovoj listi je „Hewlet-Packard d.o.o.“ Sarajevo obzirom da je HP svjetski poznat i jedan od vodećih brendova u prodaji računarske opreme, štampača i sl. Osim nastupanja pravnih posljedica brisanja iz registara preduzeća, ovim je direktno pogođen i veliki broj zaposlenih u tim firmama – istakla je Mašović.

Prema riječima Mašović, kompanija LRC kontinuirano prati objavljivanje oglasa o otvaranju stečaja i likvidacija u službenim novinama entiteta. Svim svojim klijentima LRC dostavlja obavijesti za svaku firmu koju su provjeravali u bazi LRC-a, što omogućava pravovremenu reakciju, odnosno prijavu u stečajnu ili likvidacionu masu. Ujedno, Mašović apeluje na bh firme da se redovno informišu o pokretanju stečajnih i likvidacionih postupaka

Kako biste zaštitili svoje poslovanje neophodno je konstantno pratiti informacije o kupcima, klijentima, kao i dobavljačima, potencijalnim partnerima. Pravovremena reakcija i poduzimanje adekvatnih akcija prema kupcima za koje su pokrenuti postupci stečaja i likvidacija ili procedure za naplatu potraživanja, ključni su elementi za sigurnije poslovanje i efikasno upravljanje potraživanjima.LRC INKASSO paušal pravne službe jedan je od najefikasnijih alata koji kompanijama omogućava redovno praćenje postupaka stečaja i likvidacija, kao i stručnu podršku i pravne savjete za upravljanje potraživanjima. Također, napomenula bih privrednike da kompletan pregled i listu firmi za koje su pokrenuti postupci stečaja i likvidacija mogu preuzeti na INKASSO web stranici – istakla je Mašović.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here