U BiH na snazi novi Pravilnik o uvjetima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača

Novi Pravilnik o uvjetima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača u primjeni je od 1. januara u našoj zemlji.

“Kako je to propisano državnim i entitetskim zakonima, međunarodni cestovni prijevoz može se obavljati isključivo uz posjedovanje licence koju izdaje Ministarstvo za komunikacije i promet BiH. Međuentitetski i unutrašnji prijevoz i dalje se odvija prema važećim entitetskim propisima”, naveo je ministar za komunikacije i promet BiH Damir Hadžić.

Pravilnik o uvjetima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača usklađen je s trima uredbama Vijeća Europe (1071/2009, 1072/2009 i 1073/2009) čime je Ministarstvo za komunikacije i promet BiH dodatno olakšalo pristup djelatnosti cestovnog prijevoza putnika i tereta uklanjajući birokratske barijere i smanjujući administrativne troškove u postupku izdavanja licence. Usklađivanjem zajedničkih pravila s evropskim uredbama MKP BiH je napravio iskorak u borbi protiv nelojalne konkurencije u ovoj oblasti, javlja Anadolu Agency.

“Obaveza posjedovanja licenci za međunarodni prijevoz propisana je Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom prijevozu BiH, ali i Zakonom o prijevozu RS-a, tako da ne vidim mogućnost postojanja dilema po navedenom pitanju. Ministarstvo za komunikacije i promet BiH je učinilo sve kako bi se tržište prijevoznih usluga zaštitilo od nelojalne konkurencije, prvenstveno kroz sistem licenciranja”, naglasio je Hadžić.

Radiosarajevo.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.